Ελληνική σημαία: Μαθαίνουμε την ιστορία της και πώς τη σχεδιάζουμε βήμα-βήμα

  • H ιστορία της ελληνικής σημαίας
  • Πώς θα φτιάξετε την ελληνική σημαία βήμα-βήμα
Ελληνική σημαία: Μαθαίνουμε την ιστορία της και πώς τη σχεδιάζουμε βήμα-βήμα

Η 25η Μαρτίου είναι διπλά σημαντική για την Ελλάδα. Από τη μία γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μία σημαντική για την Ορθοδοξία γιορτή και από την άλλη την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.

Εκτός από τις δύο αυτές γιορτές, η σημερινή ημέρα αποτελεί εξαιρετική αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά για την ελληνική σημαία, την ιστορία της αλλά και να δούμε μαζί τους πώς μπορούμε να τη σχεδιάζουμε και να τη χρωματίζουμε βήμα-βήμα.

Η ιστορία της ελληνικής σημαίας

Η ιστορία της ελληνικής σημαίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση. Κατά το πρώτο έτος Επανάστασης δεν υπήρχε ενιαία διοίκηση και το κάθε στρατιωτικό σώμα έφερε τη δική του σημαία. Οι επαναστατικές σημαίες είτε ήταν τρίχρωμες (άσπρο-μαύρο-κόκκινο) με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, είτε ακολουθούσαν τα μπαϊράκια και τα φλάμπουρα των αρματολών φέροντας σταυρό μαζί με αγίους ή τον αετό, ενώ πολλά χωριά εξεγέρθηκαν υπό το λάβαρο της εκκλησίας της ενορίας τους.

Το 1822 πραγματοποιήθηκε η Α´ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, η οποία ψήφισε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, το πρώτο ελληνικό σύνταγμα. Στις παραγράφους ρδ' και ρε' του Προσωρινού Πολιτεύματος συναντάται η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας, με την οποία καθιερώθηκαν το κυανό και το λευκό ως χρώματα της σημαίας και ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Σύμφωνα με μια θεωρία θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα δηλαδή που συνδέονταν με τον ισλαμισμό και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ παράλληλα σύμφωνα με άλλη θεωρία, η επιλογή των χρωμάτων έγιναν για να συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.

Πάντως, η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των λωρίδων, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές «Ε-λευ-θε-ρί-α» και οι τέσσερις λευκές «ή θά-να-τος». Οι θεωρίες για την επιλογή των χρωμάτων και το συμβολισμό των λωρίδων κρίνονται συχνά βέβαια ως λαϊκοί θρύλοι και ρομαντισμοί. Ωστόσο, γεγονός είναι πως πολλές από τις σημαίες της επανάστασης έφεραν μία από τις φράσεις «Ελευθερία ή Θάνατος», «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ», ή «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Πώς θα φτιάξετε την ελληνική σημαία βήμα-βήμα

Δείτε στο βίντεο που ακολουθει τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξετε μία ελληνική σημαία με τα παιδιά.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved