Φτιάξτε την ελληνική σημαία & μάθετε στα παιδιά την ιστορία της

Μία χειροτεχνία εμπνευσμένη από τη σημερινή ημέρα. 

Φτιάξτε την ελληνική σημαία & μάθετε στα παιδιά την ιστορία της

Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την Εθνική Επέτειο της απελευθέρωσής μας από τους Τούρκους και τον Ευαγγελισμό τη Θεοτόκου, δύο σημαντικές γιορτές πρέπει να μάθουμε στα παιδιά.

Η σημερινή ημέρα όμως, είναι αφορμή, εκτός από την επανάσταση του 1821, να μιλήσουμε στα παιδιά και για την ιστορία της ελληνικής σημαίας.

Η ιστορία της ελληνικής σημαίας

Το πρώτο έτος της Ελληνικής Επανάστασης δεν υπήρχε ενιαία διοίκηση και το κάθε στρατιωτικό σώμα έφερε τη δική του σημαία. Οι επαναστατικές σημαίες είτε ήταν τρίχρωμες (άσπρο-μαύρο-κόκκινο) με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, είτε ακολουθούσαν τα μπαϊράκια και τα φλάμπουρα των αρματολών φέροντας σταυρό μαζί με αγίους ή τον αετό, ενώ πολλά χωριά εξεγέρθηκαν υπό το λάβαρο της εκκλησίας της ενορίας τους.

Το 1822 πραγματοποιήθηκε η Α´ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, η οποία ψήφισε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, το πρώτο ελληνικό σύνταγμα. Στις παραγράφους ρδ' και ρε' του Προσωρινού Πολιτεύματος συναντάται η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας, με την οποία καθιερώθηκαν το κυανό και το λευκό ως χρώματα της σημαίας και ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Σύμφωνα με μια θεωρία θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα δηλαδή που συνδέονταν με τον ισλαμισμό και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ παράλληλα σύμφωνα με άλλη θεωρία, η επιλογή των χρωμάτων έγιναν για να συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.

Πάντως, η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των λωρίδων, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές «Ε-λευ-θε-ρί-α» και οι τέσσερις λευκές «ή θά-να-τος». Οι θεωρίες για την επιλογή των χρωμάτων και το συμβολισμό των λωρίδων κρίνονται συχνά βέβαια ως λαϊκοί θρύλοι και ρομαντισμοί. Ωστόσο, γεγονός είναι πως πολλές από τις σημαίες της επανάστασης έφεραν μία από τις φράσεις «Ελευθερία ή Θάνατος», «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ», ή «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Χειροτεχνία με την ελληνική σημαία

Αφού μιλήσετε στα παιδιά για την ελληνική σημαία, μπορείτε να τους μάθετε και πώς να τη φτιάχνουν, τα βήματα που παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο.






Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved