Καλοκαιρινές χειροτεχνίες για παιδιά: Φτιάξτε μέδουσες με φίλτρα του καφέ

Δείτε πως θα φτιάξετε χρωματιστές μέδουσες με φίλτρα του γαλλικού και μερικά ακόμα υλικά.

Καλοκαιρινές χειροτεχνίες για παιδιά: Φτιάξτε μέδουσες με φίλτρα του καφέ
craftprojectideas.com

Μετά τα χταποδάκια με το ρολό από το χαρτί κουζίνας, τα κακτάκια και τα γλαστράκια από ξυλάκια παγωτού, σήμερα θα σας δείξουμε μία ακόμα καλοκαιρινή κατασκευή για να φτιάξετε παρέα με τα παιδιά σας, τώρα που έκλεισαν τα σχολεία: μέδουσες με φίλτρα του καφέ

Μερικά πράγματα για τη μέδουσα

Αρχικά, ας δούμε κάποια facts για τις μέδουσες. Έτσι η κατασκευή χειροτεχνιών θα γίνει μία δημιουργική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα μικρά σας.

Οι μέδουσες λοιπόν, όπως διαβάζουμε στο wikipedia.org, αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών του ζωοπλαγκτού που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη. Διαθέτουν σημαντική ενεργητική κίνηση αλλά η εξάπλωσή τους εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα. Αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό τις διαφορές στην παρουσία των πληθυσμών τους από θάλασσα σε θάλασσα. Επειδή η κίνησή τους είναι πολύ αδύναμη, δεν μπορούν να πάνε αντίθετα στα ρεύματα.

Το μέγεθος τους ανάλογα με το είδος ποικίλει από μερικά χιλιοστά, έως περίπου ένα μέτρο. Είναι αρπακτικά ζώα που τρέφονται από πλαγκτόν και προνύμφες ψαριών χρησιμοποιώντας τα κνιδοκύτταρα στα πλοκάμια τους. Επίσης, ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους.

Η κοινή μέδουσα, είναι η γνωστή σε όλους μας τσούχτρα. Την αποκαλούμε έτσι γιατί μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό. Στην Ελλάδα οι μέδουσες υπάρχουν κυρίως στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος.

Το σώμα της μέδουσας έχει σχήμα καμπάνας και παράγει μία ζελατινώδη ουσία. Στην περιφέρεια έχουν πλοκάμια και αισθητήρια όργανα, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχουν εγκέφαλο. Το νευρικό τους σύστημα ωστόσο, τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται ερεθίσματα, όπως το φως και η οσμή και να αντιδρούν γρήγορα σε αυτά.

Φτιάξτε μέδουσες με φίλτρα του καφέ

Για την κατασκευή θα χρειαστείτε:

  • φίλτρα του γαλλικού (θα χρειαστείτε ένα για κάθε μέδουσα που θα φτιάξετε)
  • ψαλίδι
  • νερομπογιές
  • χάρτινα ποτήρια (θα χρειαστείτε ένα για κάθε μέδουσα)
    κόλλα
  • fuzzy stick σε μωβ και ροζ χρώμα
  • κορδέλες σε διάφορα χρώματα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Βήμα 1ο

Βάψτε με τις νερομπογιές το φίλτρο του καφέ με μπλε, μωβ και ροζ χρώμα.

medouses xeirotexnia 1

Βήμα 2ο

Πάρτε το χάρτινο ποτήρι και κόψτε το στόμιο περιμετρικά ώστε να γίνει πιο κοντό.

Βήμα 3ο

Κολλήστε το φίλτρο του καφέ στον μπάτο του ποτηριού από την εξωτερική πλευρά.

medouses xeirotexnia 2

Βήμα 4ο

Πάρτε τα fuzzy sticks και γυρίστε τη μία άκρη τους ώστε να δημιουργηθεί μία ορθή γωνία. Κολλήστε το σημείο αυτό στον μπάτο του ποτηριού, εσωτερικά.

medouses xeirotexnia 3

Βήμα 5ο

Στη συνέχεια κολλήστε με τον ίδιο τρόπο και τις κορδέλες.

medouses xeirotexnia 4

Βήμα 6ο

Πάρτε ένα fuzzy stick, κόψτε το και λυγίστε το μέχρι να δημιουργηθεί ένα ημικύκλιο. Έπειτα κολλήστε το στο φίλτρο του καφέ όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

medouses xeirotexnia 5

Πηγή φωτογραφιών και χειροτεχνίας: craftprojectideas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved