Υποδεχτείτε το Μάη με ένα χειροποίητο στεφάνι – Πώς θα το φτιάξετε

Έτσι θα φτιάξετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι παρέα με τα παιδιά σας.

Υποδεχτείτε το Μάη με ένα χειροποίητο στεφάνι – Πώς θα το φτιάξετε

Το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει κυρίως την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη.

Σύμφωνα με λαογραφικά στοιχεία, το πρωτομαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.Είναι ελληνικό αλλά όχι μόνο έθιμο. Ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια (συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες) και το κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού τους.

Παράδοση και έθιμα

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, ανέβαινε από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, κι ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Σύμφωνα με το el.wikipedia.org στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα , το ρίχνουν στη φωτιά.

Υποδεχτείτε λοιπόν τον Μάη, φτιάχνοντας το δικό σας στεφάνι με λουλούδια που έχετε σπίτι σας ή που θα μαζέψετε από κοντινούς αγρούς. Το βίντεο που ακολουθεί είναι κατατοπιστικό για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved