Πώς να φτιάξετε το δικό σας παιδικό κουκλοθέατρο (vid)

Η ιδέα ενός κουκλοθεάτρου στο σπίτι θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας παιδικό κουκλοθέατρο (vid)

Τα παιδιά αποτυπώνουν πιο εύκολα μια ιστορία και γοητεύονται από αυτή όταν συνοδεύεται από εικόνες ή από σχέδια.

Και επειδή δεν είναι εύκολο κάθε φορά που αφηγείστε μια ιστορία να τη σχεδιάζετε, υπάρχει η εξής εναλλακτική λύση: το κουκλοθέατρο.

Το κουκλοθέατρο είναι μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία και σαν θέαμα προσφέρει στο παιδί διάφορα ερεθίσματα που συμβάλουν στη συναισθηματική, νοητική και γνωστική του ανάπτυξη.

Μέσα από τις παραστάσεις κουκλοθεάτρου το παιδί – ειδικά στη νηπιακή ηλικία- έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τη φαντασία και τα συναισθήματά του, να ξεπεράσει τους φόβους του, να υιοθετήσει αξίες και υγιείς στάσεις και συμπεριφορές, να κοινωνικοποιηθεί.

Το κουκλοθέατρο μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας του παιδιού καθώς μπορεί να κατασκευάσει τόσο τη σκηνή όσο και τις κούκλες. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει να χειρίζεται τα διάφορα υλικά, να πειραματίζεται, να συντονίζει τις κινήσεις του, να καλλιεργεί τη μνήμη και την προσοχή του, να εκφράζει τα συναισθήματά του μέσω των ηρώων που «ζωντανεύει», να λειτουργεί ομαδικά κ.ά.

Φτιάξτε λοιπόν σκηνή αλλά και μαριονέτες και δώστε τις δικές σας παραστάσεις με τη συμμετοχή των παιδιών:

Τι θα χρειαστείτε:

Υλικά

1 άδειο κουτί (δημητριακών, παπουτσιών ή μεγαλύτερο)
ξυλάκια
2 κομμάτια ύφασμα
Ψαλίδι
Μαρκαδόρους

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικά πόσο εύκολο είναι να στήσετε στο σπίτι σας ένα κουκλοθέατρο:© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved