Τα καλύτερα βιβλία για τις διακοπές: Λίστα για όλες τις ηλικίες

Βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών - Λίστα για όλες τις ηλικίες.

Τα καλύτερα βιβλία για τις διακοπές: Λίστα για όλες τις ηλικίες

Τα σχολεία έχουν κλείσει και εμείς ψάχνουμε όμορφες διαστηριότητες που θα μπορέσουν να κρατήσουν τα παιδιά μας απασχολημένα αυτή την περίοδο.

Η καλύτερη και πιο όμορφη δραστηριότητα, όσο και αν φαίνεται βαρετή για κάποια παιδιά είναι το διάβασμα. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο διάβασμα μαθημάτων του σχολείου ή σε κάποιες επαναλήψεις της σχολικής ύλης, αλλά στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρουν του παιδιού αυτό το καλοκαίρι.

Είναι υπέροχο να βλέπεις ένα παιδί να ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Ξέρετε αυτόν τον κόσμο που σε κάνει να φαντάζεσαι τους χαρακτήρες για τους οποίους διαβάζεις και να πλάθεις εικόνες διαφορετικές από αυτές που φαντάζεται ένα άλλο παιδί που διαβάζει το ίδιο βιβλίο.

Εμείς ψάξαμε στο διαδίκτυο, βρήκαμε τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία για όλες τις ηλικίες και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

*(για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών, διαλέξαμε βιβλία που θα τους διαβάσετε εσείς και θα τα αφήσετε έπειτα να ξεφυλλίσουν τις εικόνες)

biblia gia to kalokairi ana ilikia gia paidia 4

Βιβλία για παιδιά Νηπιαγωγείου:

  • Μια θάλασσα πλαστικά από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη

Τι γίνεται όταν τα σκουπίδια στη θάλασσα βρίσκονται παντού; Και όλα τα ζωάκια της θάλασσας υποφέρουν; Πόσο κρίμα είναι να μην έχουν ένα καθαρό σπίτι για να μείνουν. Ο κύριος Χταπόδης όμως έχει τη λύση!

  • Διάσωση στη γέφυρα! από τις εκδώσεις Μεταίχμιο

Σκάβουμε, μαστορεύουμε, χτίζουμε στη στιγμή,
ομάδα είμαστε αχτύπητη, δεινόσαυροι ικανοί!

  • Το αλφάβητο του ποδοσφαίρου από τις εκδόσεις Διόπτρα

Οι Μικροί Κεραυνοί έχουν μπροστά τους έναν σημαντικό εκτός έδρας αγώνα, αλλά τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη…
Ο Έμιλ, ο τερματοφύλακάς τους, αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα και τιμωρείται για την επόμενη αγωνιστική.
Μετά τον τιμωρεί και ο πατέρας του, ο οποίος του απαγορεύει να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.
Έτσι, ο Φιν αναγκάζεται να αναλάβει καθήκοντα τερματοφύλακα…
Οι Μικροί Κεραυνοί πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι μπορούν να μείνουν ενωμένοι και στα δύσκολα.

  • Ντίλαν ο γιατρός από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Ντίλαν τρελαίνεται για παιχνίδι και θέλει κι ΕΣΕΝΑ μαζί του σ’ αυτή την περιπέτεια, όπου θα μάθεις τι κάνει ένας ΓΙΑΤΡΟΣ!

biblia gia to kalokairi ana ilikia gia paidia 2

Βιβλία για παιδιά Πρώτης Δημοτικού:

  • Ένα αστέρι για μένα από τις εκδόσεις Παρρησία

Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής - Γιάννης Διακομανώλης

Ένα αστέρι παίρνει την αγαπημένη γιαγιά της Νεφέλης για πάντα. Πώς θα διαχειριστεί την απώλεια το μικρό κορίτσι;

  • Ένα κουτάβι νοιώθει μοναξιά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Ένα κουτάβι ζει πλουσιοπάροχα σε μια έπαυλη, αλλά στεναχωριέται καθώς θα ήθελε να έχει έναν, δύο, χίλιους φίλους! Μια ωραία μέρα αποφασίζει να παρατήσει το σπίτι του και να βρει φίλους στο λεμονοδάσος. Έτσι δημιουργείται μια τρελή παρέα που περνάει υπέροχα, παίζει, γελάει, τραγουδάει… και έτσι το κουτάβι δε θα νιώσει ποτέ πια μοναξιά.

  • Μια αλεπουδίτσα πονηριά σταλίτσα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

Η κυρα-Μαριώ, η παμπόνηρη αλεπού, γέννησε μια αλεπουδίτσα που της έμοιαζε σε όλα... εκτός από την πονηριά! Για να μη γίνει ρεζίλι σε όλο το δάσος για το φοβερό αυτό ελάττωμα της κόρης της, αποφάσισε να την εκπαιδεύσει: ξεκίνησε πρώτα από το σπίτι, όπου της διηγήθηκε μύθους με όλες τις φημισμένες πονηριές που είχαν κάνει οι γιαγιάδες της στο παρελθόν... χωρίς όμως αποτέλεσμα. Την έστειλε έπειτα στο Πρότυπο Πονηρο-Κολέγιο, το πιο ακριβό και σπουδαίο σχολείο της πόλης, για να μάθει την πονηριά κοντά στους ανθρώπους... αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία! Δοκίμασε ακόμα και το φροντιστήριο, όπου για ώρες κάθε μέρα η μικρή διδασκόταν πονηρομαθήματα... τόσα, που στο τέλος το κεφάλι της άρχισε να βουίζει και έπεσε άρρωστη στο κρεβάτι! Ο ασβός-γιατρός συνέστησε περισσότερο παιχνίδι και λιγότερες διαδρομές κι έτσι η αλεπουδίτσα συνήλθε. Πώς όμως θα σβήσει ο καημός από την καρδιά της μητέρας της; Ίσως η σοφή κουκουβάγια να έχει μια απάντηση...

biblia gia to kalokairi ana ilikia gia paidia 3

Βιβλία για παιδιά Δευτέρας Δημοτικού:

  • Όχι, κυρία! από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Καθώς παίζει, ο μικρός Πετρής οδηγείται από τη νεράιδα της Φαντασίας του σε έναν μαγικό τόπο με τρεις γίγαντες. Εκεί, θα συναντήσει παιδιά από όλο τον κόσμο, απ’ όλες τις φυλές. Όλα μαζί, θα προσπαθήσουν να φέρουν την ειρήνη στη γη παίρνοντας έναν όρκο αιώνιας φιλίας.

  • Πού πάνε όλα αυτά; από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφέας: Jess French

Από τα απορρίμματα έως τους ρύπους των εργοστασίων και από τα πλαστικά έως τα διαστημικά σκουπίδια, ανακαλύψτε πού πηγαίνουν, πώς επηρεάζουν τον πλανήτη μας και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθεί το πρόβλημα.

Ένα βιβλίο γεμάτο με πολλές συναρπαστικές ιδέες που δείχνουν πώς μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον.

Ξεκινώντας από μικρά εύκολα πράγματα και απλές αλλαγές στη ζωή μας, μπορούμε να μετατρέψουμε τον πλανήτη μας σε ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε!

  • Ο έμπορος της Βενετίας από τις εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας: Σοφία Ζαραμπούκα (διασκευή από το έργο του Σαίξπηρ)

Η όμορφη και πλούσια Πόρσια ζει σε μια έπαυλη κοντά στη Βενετία του παλιού καιρού. Πολλοί έρχονται ως εκεί να τη ζητήσουν για γυναίκα, κανείς όμως δεν καταφέρνει να περάσει τη δοκιμασία των τριών κουτιών που έχει σκεφτεί ο πατέρας της. Την τύχη του θέλει να δοκιμάσει και ο ευγενικός Μπασάνιο, καθώς όμως είναι πολύ φτωχός, ζητάει για να ταξιδέψει δανεικά από τον φίλο του Αντόνιο. Ο Αντόνιο με τη σειρά του, ζητάει τα χρήματα από τον τραπεζίτη Σάιλοκ, που τον δανείζει με έναν όρο: Αν δεν επιστρέψει το χρέος σε τρεις εβδομάδες, να του κόψει ένα κιλό κρέας από το μέρος δίπλα στην καρδιά! Ο Μπασάνιο χάρη στη συμφωνία του φίλου του ταξιδεύει, περνάει τη δοκιμασία και παντρεύεται την Πόρσια... λίγο καιρό αργότερα όμως, λαμβάνει μήνυμα ότι ο Αντόνιο κινδυνεύει επειδή δεν ξεπλήρωσε το δάνειο. Τρέχει πίσω στη Βενετία, όπου ο Σάιλοκ ζητάει από το δικαστήριο να τηρηθεί η συμφωνία και δεν δέχεται τα χρήματα που καθυστερημένα του επιστρέφουν... θα καταφέρει άραγε ο Αντόνιο να σωθεί;

Βιβλία για παιδιά Τρίτης Δημοτικού:

  • Το Μαγικό μου Ημερολόγιο (1): Ένα μελαγχολικό κορίτσι από τις εκδόσεις Άγκυρα

Συγγραφέας: Laura Baker

Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη ζωή μιας καινούριας πόλης και νοσταλγώντας την παλιά της κολλητή, τη Χάνα, η Ήβη χαίρεται που παίρνει μια πρόσκληση να παρακολουθήσει μαθήματα χορού στην Ακαδημία Χορού Μάλκοβα. Όταν, όμως, μια συμμαθήτριά της τής κάνει τη ζωή δύσκολη, η Ήβη ανησυχεί πως οι πιθανότητές της να προσαρμοστεί στην καινούρια πόλη αρχίζουν να λιγοστεύουν. Ωστόσο, μια μαγική συμβουλή θα τα αλλάξει όλα…

  • Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές από τις εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Πριν φύγει για τις Ινδίες για κυνήγι, ο ιδιόρρυθμος λόρδος Φιλιμπούστερ κληροδοτεί το θησαυρό του σ' έναν άγνωστο κουρδιστή πιάνων, το όνομα του οποίου έτυχε να βρει στον τηλεφωνικό κατάλογο. Ο μπάτλερ του λόρδου, Σάιμον Μακ Φουτζ, εξοργίζεται με την απόφαση αυτή και βάζει στόχο να φτάσει στα χρήματα πρώτος. Μετά από λίγες μέρες, ένα κουτί παραδίδεται ως κληρονομιά στον φτωχό πιανίστα... δεν περιέχει χρήματα, μα έναν γρίφο, που για να τον λύσει θα πρέπει να ταξιδέψει στα 4 σημεία του ορίζοντα! Σάμος, Rio de Janeiro, Ουγγαρία, Νιγηρία και Τασμανία είναι οι προορισμοί που θα του προσφέρουν απίστευτες περιπέτειες αλλά και σοφία. Τι να είναι όμως άραγε αυτό που τον περιμένει στο τέλος της διαδρομής;

  • Το λυπημένο αρκουδάκι από τις εκδόσεις Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Ο Φλουφλού το αρκουδάκι δεν μιλάει στην τάξη, δεν παίζει στο διάλειμμα ούτε και γυρίζει χαρούμενος σπίτι του, όπως τα υπόλοιπα παιδάκια - αρκουδάκια. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αν ο αναγνώστης αποφασίσει να ρωτήσει, θα μάθει περισσότερα για το πρόβλημα του Φλουφλού. Αν μάλιστα θέλει, μπορεί και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το εμπόδιο που τον απασχολεί και τον κάνει τόσο λυπημένο.

biblia gia to kalokairi ana ilikia gia paidia 1

Βιβλία για παιδιά Τετάρτης Δημοτικού:

  • Η Επανάσταση των Κουνελιών από τις εκδόσεις Καστανιώτης

Συγγραφέας: Πέτρος Χατζόπουλος (Αύγουστος Κορτώ)

Ένας μικρός, σοκολατένιος κούνελος χωρίς όνομα, κάθεται μονάχος και κλαίει τη μοίρα του. Το Πάσχα πλησιάζει και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον Πετράκη (τον ιδιοκτήτη του) να τον μισο-δαγκώσει και να τον πετάξει στα σκουπίδια. Ακούγοντας όμως τα παραμύθια που διαβάζει η μαμά στο παιδί της κάθε βράδυ, αρχίζει κι αυτός να ονειρεύεται ότι θα γίνει αληθινός, όπως έγινε ο Πινόκιο ή πως θα σπάσει τα δεσμά όλων των σοκολατένιων κουνελιών, όπως έκανε ο Σπάρτακος. Όταν πια ξημερώνει Μεγάλη Πέμπτη, κάτι πολύ περίεργο έχει συμβεί...

  • Αταξίες στην τάξη (4): Η κατάρα της φράου Λίτσας από τις εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

Οι μαθητές στην τάξη του Πάνου φοβούνται τόσο το τεστ των μαθηματικών που τους περιμένει, ώστε αποφασίζουν το βράδυ να κάνουν μια ομαδική προσευχή - βουντού για να αρρωστήσει η δασκάλα τους, η κυρία Μαργαρίτα. Το επόμενο πρωί όλα δείχνουν ότι το ξόρκι έχει πιάσει... όταν όμως εμφανίζεται στο σχολείο η αντικαταστάτρια «φράου» Λίτσα, τα παιδιά καταλαβαίνουν το λάθος τους και μετανιώνουν πικρά! Τι συνέβη στην καλή τους την κυρία; Ποιος θα τα σώσει από τις αναχρονιστικές παιδαγωγικές μεθόδους (λέγε με βασανιστήρια) της γκριζοντυμένης κυρίας με τον κότσο; Μπορούν άραγε ο Πάνος και οι φίλοι του να σκεφτούν μια λύση προτού να είναι πολύ αργά;

  • Μια στάλα μαγεία από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφέας: Michelle Harrison

Στο νησί του Κροουστόουν με τους Ομιχλώδεις Βάλτους, οι αδερφές Γουίντερσινς θα προσπαθήσουν να σπάσουν μια αρχέγονη κατάρα. Κάθε κορίτσι έχει κληρονομήσει ένα μαγικό κειμήλιo· μια ταξιδιωτική τσάντα για να ταξιδεύουν στον χρόνο, τέσσερις ξύλινες κούκλες για να γίνονται αόρατες κι έναν καθρέφτη με γοργόνες για να μιλούν μέσα από αυτόν... Θα διεκδικήσουν μια ζωή με ευκαιρίες πασπαλισμένες με τη μαγεία της περιπέτειας, αλλά πρώτα θα πρέπει να ανακαλύψουν το μυστήριο της μάγισσας Σόρσα…

  • Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Andy Shepherd

Όταν ο Τόμας ανακαλύπτει ένα παράξενο γέρικο δέντρο σε μια άκρη του κήπου του παππού του, δεν το θεωρεί σημαντικό. Παρ’ όλα αυτά, παίρνει τον παράξενο καρπό του δέντρου σπίτι μαζί του – και τότε τον περιμένει το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του, όταν από το φρούτο εκκολάπτεται ένας μικροσκοπικός δράκος! Το δέντρο βγάζει φρούτα του δράκου, και έτσι το αγόρι αποκτάει έναν ολοδικό του δράκο, τον Λάμπη… Ο Τόμας μαθαίνει πολύ γρήγορα ότι η ζωή με τον Λάμπη είναι γεμάτη διασκεδάσεις, αλλά επίσης πολύ… απρόβλεπτη. Ναι, οι δράκοι είναι υπέροχοι, αλλά βάζουν επίσης φωτιά στην οδοντόβουρτσά σου και κρεμούν το εσώρουχό σου στην κεραία της τηλεόρασης και κάνουν κακά μέσα στα δημητριακά του μπαμπά σου. Ο Τόμας θα πρέπει να μάθει πώς να φροντίζει τον Λάμπη – και γρήγορα μάλιστα. Και τότε συμβαίνει κάτι εκπληκτικό: το δέντρο βγάζει κι άλλα φρούτα του δράκου…

biblia gia to kalokairi ana ilikia gia paidia 6

Βιβλία για παιδιά Πέμπτης Δημοτικού:

  • Ο Harry Potter και η Φιλοσοφική λίθος από τις εκδόσεις Bloomsbury Publishing PLC

Συγγραφέας: Rowling J. K.

  • Μίλα μη φοβάσαι από τις εκδόσεις Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Συγγραφείς: Ελένη Δικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Τζέμη Τασάκου

Η σημαία της Φροξυλάνθης Στα μέσα της σχολικής χρονιάς έρχεται στην τάξη μια νέα μαθήτρια, η Ισιδώρα. Από την πρώτη στιγμή, η Ελίνα, ένα κορίτσι με διάσημη μαμά και απαίσιους τρόπους, τη βάζει στο μάτι. Όσο η Ισιδώρα δεν αντιδρά, τόσο οι προσβολές εναντίον της κλιμακώνονται, μέχρι που μια επικίνδυνη πλάκα οδηγεί τελικά σε ατύχημα. Η αφηγήτρια που όλο τον καιρό απλώς παρακολουθεί, αποφασίζει να μιλήσει στη μητέρα της και στη διεύθυνση του σχολείου, κι έτσι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους.

Στη φωλιά του Νίκου Ο Νίκος μεγαλώνει σε μια οικογένεια με αρκετά προβλήματα. Στο προηγούμενο σχολείο του αντιμετώπιζε διακρίσεις και εκφοβισμό, έτσι επινόησε μια ανορθόδοξη μέθοδο για να βρίσκει φίλους: κλέβει μικροαντικείμενα και αργότερα κάνει ότι τα βρήκε, ώστε να γίνεται αγαπητός. Φέτος ήταν σειρά για τα μπλε γυαλιά του Γιώργου να βρεθούν στη φωλιά του, όμως το μικρό παιδί δεν μπορεί να δει χωρίς αυτά και στο σχολείο δημιουργείται αναστάτωση. Ο Νίκος μετανιώνει και αποφασίζει να επιστρέψει τα γυαλιά μέσω του αγαπημένου του δασκάλου, δεν έχει όμως υπολογίσει την αντίδραση του διευθυντή…

Το ημερολόγιο ενός κακού Τους μισεί όλους. Και θα τους εκδικηθεί! Οι γονείς του δίνουν σημασία και αγάπη μόνο στην αδελφή του επειδή είναι καλή μαθήτρια. Στο σχολείο οι δάσκαλοι αδιαφορούν κι αυτοί· θέλουν την ησυχία τους. Ευτυχώς που υπάρχει και ο Αντρέας, ένας λίγο μεγαλύτερος μαθητής που χωρίς να ανοίγει βιβλίο, καταφέρνει να βγαίνει συνέχεια πρόεδρος. Αυτός θα γίνει το πρότυπο του πρωταγωνιστή και θα του μάθει ένα σωρό «κόλπα»: πώς να εκλεγεί και ο ίδιος πρόεδρος, πώς να επιβάλλεται στους συμμαθητές του και πώς να σπάει πλάκα με τους πιο αδύναμους… Ως το τέλος της χρονιάς ο αφηγητής έχει απομακρυνθεί τελείως από την παλιά του σχολική ζωή και οι ορίζοντες της παραβατικής συμπεριφοράς αρχίζουν να διευρύνονται. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν τον καταλαβαίνει, τουλάχιστον όμως τώρα νιώθει πιο σημαντικός…

  • Για την Πατρίδα από τις εκδόσεις Εστία

Συγγραφέας: Πηνελόπη Δέλτα

Στα τέλη του 995 μ.Χ., ο Ασώτης, γιος του Αρμένη μάγιστρου της Θεσσαλονίκης Γρηγορίου Ταρωνίτη, πιάνεται αιχμάλωτος του βασιλιά των Βουλγάρων Σαμουήλ και μαζί με τον φίλο του Αλέξιο Αργυρό οδηγούνται στην Αχρίδα. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, ο Βυζαντινός στρατός νικά τους Βούλγαρους στη μάχη του Σπερχειού. Στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν με τους Βυζαντινούς, ο Βούλγαρος ηγεμόνας παντρεύει την κόρη του Μιροσλάβα με τον Ασώτη και τον διορίζει στρατηγό στο Δυρράχιο. Σύντομα όμως, ο Σαμουήλ καταπατά τις συμφωνίες και αρχίζει εχθροπραξίες κατά του Βυζαντίου. Ο Ασώτης μαζί με τη Μιροσλάβα και τον Αλέξιο, τον εγκαταλείπουν και επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλέξιος αρραβωνιάζεται την κουβικουλαρία Θέκλα από το Γαλαξίδι. Ο πόλεμος ξεσπάει, και ο Αλέξιος ξεκινά για μια επικίνδυνη μυστική αποστολή μέσα στο εχθρικό έδαφος, με προορισμό το Δυρράχιο. Η Θέκλα τον ακολουθεί μεταμφιεσμένη σε αγόρι, σ' ένα επικό ταξίδι γεμάτο κινδύνους, που θα σφραγίσει τη μοίρα και των δύο. Ο επίλογος κλείνει με την (δεύτερη) υποταγή της Βουλγαρίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το έτος 1018 μ.Χ.

  • Η κότα που ονειρεύοταν να πετάξει από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφέας: Hwang Sun-mi

«Όλη η ομορφιά του κόσμου κλείνεται μέσα σε τούτο εδώ το μυθιστόρημα, αυτό το λογοτεχνικό κόσμημα, που ξεχειλίζει από περιπέτειες, από όνειρα που βγαίνουν αληθινά κι από μια λαχτάρα που πηγάζει από την αγάπη. Μια αλληγορία για τη ζωή, γραμμένη με μαεστρία… στο πνεύμα βιβλίων που έχουν γίνει κλασικά. Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αγνότητα και θα μιλήσει στην καρδιά όλων των αναγνωστών»

  • Η μωβ ομπρέλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη

Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι τόσο μακρινοί που όσα χρόνια κι αν περάσουν οι νόμοι τους και η γλώσσα τους δεν θα είναι ποτέ ίδια. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια. Γι’ αυτό άλλωστε και πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές!

Βιβλία για παιδιά Έκτης Δημοτικού:

  • Όμορφη πορτοκαλιά μου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Χοσέ (Ζοζέ) Μάουρο ντε Βασκονσέλος (José Mauro de Vasconcelos)
Μετάφραση: Άλκη Ζέη

Ο Ζεζέ είναι ένα πολύ ζωηρό αγοράκι μιας πολυμελούς (και πάμφτωχης) οικογένειας που ζει στο Ρίο της Βραζιλίας στη δεκαετία του 1920. Οι σκανδαλιές του δεν συγχωρούνται όπως συνήθως συμβαίνει στα παιδικά βιβλία ή τις ευκατάστατες οικογένειες (βλ. Τρελαντώνης), αλλά ξεπληρώνονται με άγριο ξύλο και τιμωρίες. Όταν η φαμίλια του μετακομίζει σε νέο σπίτι (επειδή χρωστάει τα νοίκια στο προηγούμενο), ο ευαίσθητος μικρός βρίσκει στην πίσω αυλή του μια πορτοκαλιά και δένεται μαζί της, σαν να συνάντησε σε αυτήν έναν αληθινό φίλο.

  • Τα ψηλά βουνά από τις εκδόσεις ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ

Συγγραφέας: Παπαντωνίου Ζαχαρίας Λ.

Mια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση. Το κλασικό αυτό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, με τις ολοζώντανες περιγραφές και το λεπτό χιούμορ, αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

  • Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφέας: Bach Richard D.

Η Νέα αυτή έκδοση περιλαμβάνει τον ΕΠΙΛΟΓΟ που έγραψε ο Μπαχ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την αρχική έκδοση και χρησιμοποιείται ειδικό ημιδιαφανές χαρτί για τις φωτογραφίες που δείχνουν 'το πέρασμα' από τη μία διάσταση στην άλλη, πράγμα που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε το παρελθόν που ξεθωριάζει και το μέλλον που διαφαίνεται.

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον απορρίφθηκε από 18 εκδότες πριν τελικά εκδοθεί. Αποτέλεσε το εκδοτικό φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών και συντροφεύει το Όσα Παίρνει ο Άνεμος στο Πάνθεον των Best Sellers όλων των εποχών, μετά την Αγία Γραφή.

'... Είμαστε της γνώμης ότι ο χαρακτήρας ενός γλάρου που μπορεί και μιλάει δεν θα είχε ενδιαφέρον στη σημερινή αγορά του βιβλίου. Γι' αυτό με λύπη σε πληροφορούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτών των χειρογράφων, τα οποία και σου επιστρέφουμε...'.
Αυτή ήταν η απάντηση των 18 εκδοτών που απέρριψαν το βιβλίο.

  • Ματίλντα από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας: Ρόαλντ Νταλ

Αυτή τη φορά ο Ρόαλντ Νταλ ξεπέρασε τον εαυτό του και μας χαρίζει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Τη ΜΑΤΙΛΝΤΑ. Δεν υπάρχει παιδί πιο έξυπνο, πιο λογικό, πιο τρυφερό, πιο αξιαγάπητο από αυτήν. Αυτό το υπέροχο κορίτσι, το προικισμένο με μυαλό τόσο λαμπερό και με καρδιά τόσο μεγάλη, ας γίνει το φωτεινό παράδειγμα για όλους. Παραμύθι και πραγματικότητα, δεξιοτεχνία, γνώση και ταλέντο, να τι χρησιμοποίησε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας για να μας οδηγήσει σ' έναν κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος μας και που, ίσως, μια μέρα τον κερδίσουμε.

  • Το καπλάνι της Βιτρίνας από τις εκδόσεις Μετάιχμιο

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδερφές που ζουν σ' ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους» του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω απ' όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα.
Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του.
Τι συνέβη μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιος μπορεί να θέλει να βλάψει το καπλάνι;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved