Οικογενειακή απόδραση: Πεζοπορία στον καταρράκτη της Ραπεντώσας (pics+vid)

Κι όμως υπάρχει καταρράκτης στην Αττική!

Οικογενειακή απόδραση: Πεζοπορία στον καταρράκτη της Ραπεντώσας (pics+vid)

Στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου, βρίσκεται ο καταρράκτης του ρέματος της Ραπεντώσας.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττικής αγνοούσαν μέχρι πρότινος την ύπαρξη του καταρράκτη αλλά και τη λιμνούλας που σχηματίζεται από τα νερά που πέφτουν με ορμή.

Το ρέμα της Ραπεντώσας που τον τροφοδοτεί, ξεκινάει από εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, ψηλά στη βόρεια πλαγιά της Πεντέλης, περνάει κάτω από τη λεωφόρο Διονύσου - Νέας Μάκρης, μόλις 500μ μετά τα τελευταία σπίτια του Διονύσου, και ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση περνάει χαμηλότερα από τη Ραπεντώσα και το ενεργό λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου, για να καταλήξει στο φράγμα Ραπεντώσας, όπου και διακόπτεται η ροή του.

Εκεί, καταλήγουν και τα ρέματα της Βαθιάς Χούνης και της Ντάρδιζας. Από το σημείο εκείνο, πριν τη κατασκευή του φράγματος, το ρέμα συνέχιζε την κατάβασή του μέχρι το Μαραθώνα, αρκετά ενισχυμένο την εποχή των βροχών, περνώντας δίπλα από τον Τύμβο και το μουσείο και αφού διέσχιζε αγροτικές εκτάσεις, τελικά γινόταν υπόγειο, για να καταλήξει στη θάλασσα. Φυσικά, σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης, το φράγμα διαθέτει ελεγχόμενη υπερχείλιση, που θα στείλει το επιπλέον νερό στην παλιά φυσική του ροή μέχρι τη θάλασσα.

Στο Google Maps, ο καταρράκτης είναι σημειωμένος ως «Καταρράκτης Ραπεντώσας» και συχνά συγχέεται με τον άλλο καταρράκτη της Πεντέλης, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Καταρράκτης Βαλανάρη» και βρίσκεται στο Ντράφι. Οι δυο αυτοί καταρράκτες βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετες πλευρές της Πεντέλης, βόρεια ο πρώτος και νότια ο δεύτερος. Ο πιο γνωστός και επισκέψιμος λόγω των τηλεοπτικών εκπομπών που τον έχουν αναδείξει, είναι αυτός του ρέματος Βαλανάρη. Αυτός μάλιστα είναι και διπλός, δηλαδή κάποιες εποχές το ρέμα σχηματίζει δυο διπλανούς καταρράκτες.

Η ρεματιά μέσα στην οποία βρίσκεται ο καταρράκτης, λόγω του είδους των δέντρων που φύονται εκεί (πλατάνια, λεύκες, κλπ), φαντάζει σαν μια όαση. Γι αυτό και αποτελεί ένα φυσικό τοπίο άξιο να επισκεφτεί πολλές φορές κάποιος που αγαπάει τη φύση και θέλει να περάσει ένα κυριακάτικο πρωινό μακριά από την πόλη.



Τι μπορείτε να κάνετε

Εφοδιαστείτε με νερά και σάντουιτς και περάστε ένα όμορφο πρωινό εξερευνώντας την περιοχή πέριξ του καταρράκτη.Η πεζοπορία για τον καταρράκτη είναι μικρής διάρκειας, από όποιο δρόμο και αν πάμε, επομένως πράγματι αξίζει τον κόπο να αφήσει κανείς και να αφιερώσει ένα πρωινό για να δει κάτι σπάνιο στην Αττική.

Για να φτάσουμε σε αυτόν υπάρχουν γενικά τρεις κύριοι δρόμοι πρόσβασης μέσω χωματόδρομων, ένας από την κοιλάδα της Ντάρδιζας, ένας από τη Ραπεντώσα και ένας από τη Σταμάτα. Από την κοιλάδα της Ντάρδιζας, αν ξεκινήσουμε την πεζοπορία από γνωστή φάρμα που βρίσκεται εκεί, η απόσταση είναι 3,1Χμ, και η πρόσβαση αυτή είναι ίσως η συντομότερη και πιο ξεκούραστη, αφού κατά την επιστροφή δεν έχει ανηφόρα. Από την Ραπεντώσα, αν ξεκινήσουμε την πεζοπορία από το τέρμα Ραπεντώσας, η απόσταση είναι 4,7Χμ, και η πρόσβαση αυτή είναι ίσως η δυσκολότερη, αφού κατά την επιστροφή έχει μόνο ανηφόρα. Από την Σταμάτα, αν ξεκινήσουμε την πεζοπορία από την αρχή του χωματόδρομου στην οδό Σκάρπας, η απόσταση είναι 3,5Χμ.

Υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες πεζοπορικές διαδρομές, μεγαλύτερης διάρκειας. Μια από αυτές είναι η κατάβαση του ρέματος της Ντάρδιζας μέχρι το φράγμα και από εκεί ανάβαση του ρέματος της Ραπεντώσας αντίθετα στη ροή του νερού. Μια άλλη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η ανάβαση του ρέματος της Ραπεντώσας από τη Μονή Αγίου Γεωργίου Βρανά στο Μαραθώνα μέχρι τον καταρράκτη, διανύοντας (περίπου 3,5Χμ) και από εκεί επιστροφή στο Μαραθώνα ή συνέχεια της ανάβασης μέχρι τη Ραπεντώσα (έχοντας κάνει συνολικά 8,2Χμ ανηφορικής πεζοπορίας).

Αν πάλι θέλετε να επισκεφτείτε μόνο τον καταρράκτη, εκτός από πεζοπορία και εξερεύνηση μπορείτε να κάνετε και μια βουτιά στα δροσερά νερά του ( αυτή την εποχή είναι αρκετά κρύα).

Επειδή έχει παρατηρηθεί οι επισκέπτες να …ξεχνάνε να μαζέψουν τα πλαστικά μπουκάλια από νερό, καφέδες και ότι άλλο έχουν χρησιμοποιήσει, κατά την αναχώρησή σας μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί και τα σκουπίδια έτσι ώστε η περιοχή να μην μετατραπεί σε σκουπιδότο.

Με πληροφορίες από το www.routes.gr

Δείτε στην gallery που ακολουθεί φωτογραφίες απο τον όμορφο καταρράκτη, που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved