#Μένουμε_ σπίτι: 10 αισθητηριακά παιχνίδια για μωρά που βοηθούν στην ανάπτυξή τους (vid)

Τα μωρά ανακαλύπτουν τις αισθήσεις μέσα από το παιχνίδι.

#Μένουμε_ σπίτι: 10 αισθητηριακά παιχνίδια για μωρά που βοηθούν στην ανάπτυξή τους (vid)

Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πολύ ευεργετικό για τις μικρές ηλικίες αφού επιτρέπει στα μικρά χεράκια να καλλιεργήσουν την αίσθηση της αφής, τη λεπτή τους κινητικότητα και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των υλικών, την κίνηση και τους ήχους που βγάζουν.

‘Όπως αναφέρει ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τα παιδιά έχουν ανάγκη να έρχονται σε επαφή με διαφορετικά υλικά. Συχνά οι γονείς φοβούνται μη λερωθούν, μη κάνουν κάποια ζημιά και το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με περιορισμένα ερεθίσματα.

Όμως είναι σημαντικό να τα τροφοδοτούμε με νέα υλικά και να δημιουργούμε νέες εμπειρίες για αυτά ακόμα και στο παιχνίδι. Αφήστε τα να εκφραστούν και να λερωθούν!

Τώρα λοιπόν που είστε στο σπίτι και μπορείτε να αφιερώσετε πολύ περισσότερο χρόνο στο μωρό σας δείτε με πόσα απλά παιχνίδια και υλικά θα ξυπνήσετε τις αισθήσεις τους:






Αισθητηριακά κουτιά

Μια άλλη ιδέα είναι να δημιουργήσετε το δικό σας «αισθητηριακό κουτί» με ένα συνδυασμό υλικών που έχετε στην κουζίνα σας

Μπορείτε λοιπόν κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας κουτί με υλικά όπως μεγάλο πλαστικό μπολ, κουτάλια, μεζούρες, ρύζι ή κάτι άλλο σε ζυμαρικό, μικρά πλαστικά παιχνίδια ανάλογα με το «θέμα» του κουτιού: για παράδειγμα εάν θέλετε να παίξετε οικοδομή πάρτε μικρά σκαπτικά οχήματα, εάν θέλετε να παίξετε θάλασσα πάρτε ψαράκια και κοχύλια κοκ.

«Με τα αισθητηριακά κουτιά το παιδί μαθαίνει να ελέγχει τις κινήσεις του, γνωρίζει διάφορες υφές υλικών και διασκεδάζει. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει πάντα η επίβλεψη από κάποιον ενήλικα και να προσαρμόζεται το κουτί στην ηλικία του παιδιού μας», τονίζει η Χρύσα Παπακυργιάκη, Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός.


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved