#Μένουμε_σπίτι: Τρεις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού

Παιχνίδια που συνδυάζουν τη διασκέδαση αλλά ορισμένες δεξιότητες των παιδιών.

#Μένουμε_σπίτι: Τρεις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού

Τα παιδιά μπορούν να ενισχύσουν μέσα από το παιχνίδι τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους.

Ως λεπτή κινητικότητα ορίζεται η χρήση μικρών μυϊκών ομάδων του σώματος , κυρίως των χεριών, για δραστηριότητες όπως το γράψιμο, το κούμπωμα, η χρήση του ψαλιδιού κ.ά. Αυτή η δεξιότητα αποτελεί ένα σημαντικό “εφόδιο” στην ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα με τον Φώτη Παπαναστασίου, ειδικό παιδαγωγό, τα παιδιά που έχουν δυσκολίες με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες καθυστερούν να αναπτύξουν ισχυρούς μύες στα δάχτυλα, στα χέρια και στους καρπούς τους.

Μέσα όμως από μια σειρά από δραστηριότητες τα παιδιά μπορούθν να αναπτύξουν τη λεπτή κινητικότητά τους.

Ποιες είναι αυτές;

Παιχνίδι με πλαστελίνη

Το παιχνίδι με πλαστελίνη είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια στην παιδική ηλικία. Όχι μόνο είναι διασκεδαστικό, αλλά συμβάλλει επίσης και στην ανάπτυξη κάποιων δεξιοτήτων. Η συμπίεση και το τέντωμα βοηθά να αναπτυχθούν οι μύες των δακτύλων κι αποτελεί μια πολύτιμη αισθητηριακή εμπειρία.

Ζωγραφική με δαχτυλομπογιές

Με τη χρήση δαχτυλομπογιών ενισχύονται ο συντονισμός χεριού-ματιών του παιδιού σας κι η λεπτή κινητικότητα του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καβαλέτο ή ένα χοντρό κομμάτι χαρτί κι αρκετές δαχτυλομπογιές.

Παιχνίδι με σφουγγάρι

Χρειάζεστε δυο μπολ, το ένα γεμάτο με νερό και το άλλο άδειο. Δώστε στο παιδί σας ένα σφουγγάρι και ζητήστε του να μεταφέρει το νερό από το ένα μπολ στο άλλο ζουλώντας το σφουγγάρι. Αυτό το απλό παιχνίδι μπορεί να δυναμώσει τα χέρια και τους βραχίονες. Γίνεται ιδιαίτερα διασκεδαστικό αν ρίξετε στο νερό σαπούνι ή κάποια χρωστική τροφίμων.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ποιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε στο σπίτι γνωρίζοντας ότι βοηθούν παράλληλα το παιδί να αναπτύξει ή να ενισχύσει λεπτές κινητικές δεξιότητές του.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved