Το σπίτι της Ζωρζ Σαρή ανοίγει τις πόρτες του και μας περιμένει να το επισκεφθούμε

  • Πού: Αθήνα
  • Πότε: Σάββατο 13 Απριλίου στις 11.00 π.μ. και στις 14.00
Το σπίτι της Ζωρζ Σαρή ανοίγει τις πόρτες του και μας περιμένει να το επισκεφθούμε

Η Ζωρζ Σαρρή ήταν – και είναι- μια από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς των παιδιών και των εφήβων. Επτά χρόνια μετά τον θάνατό της η πόρτα του σπιτιού της θα είναι ανοιχτή για τους αναγνώστες της που θέλουν να το επισκεφθούν. Στο σπίτι αυτό, η Ζωρζ Σαρή, έγραψε τα τελευταία της βιβλία. Μέσα από την περιήγηση στους χώρους του σπιτιού θα ανακαλύψουμε άγνωστες στιγμές της πορείας της μέσα από αντικείμενα, ιστορίες, φωτογραφίες και το προσωπικό της αρχείο.

Επιπλέον, θα γνωρίσουμε τον γιο της Αλέξη Καρακώστα, τον εγγονό της Ανδρέα Γναφάκη και την Δρ. Χρύσα Κουράκη. Την τελευταία ένωνε με την Ζωρζ Σαρή μία μακροχρόνια φιλία, απότοκο της μελέτης της για την διδακτορική της διατριβή στο έργο της.

Συμμετοχή

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην επίσκεψη θα πρέπει να κλείσουν θέση στο τηλέφωνο 2103650024. Θα πραγματοποιηθούν δύο επισκέψεις, στις 11.00 και στις 14.00, για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Ποια ήταν η Ζώρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή (ή Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα), γεννήθηκε τον Μάιο του 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Από πολύ μικρή άρχισε να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα. Στα χρόνια της Κατοχής φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, παίρνοντας μέρος και στην Αντίσταση. Το 1947, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της στην υποκριτική, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Στη γαλλική πρωτεύουσα γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Το 1962 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Με την κήρυξη της χούντας (1967) έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο. Ως συγγραφέας πρωτοεμφανίσθηκε το 1969, με το μυθιστόρημα «Ο Θησαυρός της Βαγίας». Το βιβλίο είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία και το 1985 μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Συνέχισε να γράφει πολλά βιβλία, κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, με τη θεματολογία της να περιστρέφεται πολλές φορές γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας (Το Ψέμα (1970), Όταν ο Ήλιος… (1971), Τα γενέθλια (1977), Τα Χέγια (1987), Nινέτ (1993) κ.ά.)

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ως ηθοποιός τιμήθηκε το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη Έγκλημα στα Παρασκήνια.

Πέθανε στις 9 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 87 χρονών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved