Λίμνη Μπελέτσι: Μια όμορφη και κοντινή απόδραση για όλη την οικογένεια

Την έχετε επισκεφτεί;

Λίμνη Μπελέτσι: Μια όμορφη και κοντινή απόδραση για όλη την οικογένεια

Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι.

Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι), ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια. Επίσης ζουν στη λίμνη αρκετές νεροχελώνες, κυρίως οι λεγόμενες νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (Trachemys scripta elegans), οι οποίες είναι παράδειγμα για χωροκατακτητικά είδη. Η αρχική καταγωγή τους είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό, αλλά είναι και παγκοσμίως οι πλέον εμπορεύσιμες χελώνες ως κατοικίδιο, και έτσι, ως παρατημένα πρώην κατοικίδια, καταφέρανε να κατακτήσουν παγκοσμίως διάφορους υδροβιότοπους όπως και την Λίμνη Μπελέτσι.

Δραστηριότητες

Η βόλτα στη λίμνη προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά αν σας αρέσει η φύση και το περπάτημα. Επίσης, μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας με μια επίσκεψη στην Πάρνηθα. Η αλήθεια είναι ότι η λίμνη παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης, ωστόσο, ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ όμορφος ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λίμνη

Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε τη διετία 1973 -75 ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Ως συνέπεια της κατασκευή της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα).
Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης.

Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ. Σήμερα ο οικισμός της Αγίας Τριάδας εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» που περιβάλει την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, έχει πλέον αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες αλλά και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο που στο παρελθόν φιλοξενούσε ελάφια και άλλα ζώα.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας. Στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη ακολουθείτε την κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Όταν φτάσετε στην οδό Αγίας Τριάδας, στρίβετε αριστερά, και ακολουθώντας την οδό Κίρκης βρίσκεστε στη λίμνη.

Φωτο : el.wikipedia.org, youtube.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved