Το «Κουτί της Νύχτας» ρίχνει φως στα σκοτάδια των παιδικών φόβων

Στην ευαίσθητη περίοδο των 2 με 5 ετών η φαντασία των μικρών μας… μπαίνει για τα καλά σε λειτουργία.

Το «Κουτί της Νύχτας» ρίχνει φως στα σκοτάδια των παιδικών φόβων

Θα τα δεις πολλές φορές να μιλάνε στα παιχνίδια τους, να τους δίνουν ζωή και ονόματα, να στήνουν μία δική τους παραμυθένια πραγματικότητα. Πρόκειται για αντιδράσεις που τα βοηθούν να ισορροπούν και να διαχειρίζονται συναισθήματα πρωτόγνωρα, ενώ συγχρόνως νιώθουν ότι… έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Από το ίδιο σημείο προκύπτει το πρόβλημα ότι τα παιδιά πολλές φορές μπορεί να μπερδεύονται και να δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τι από αυτά ισχύει και τι όχι στην πραγματικότητα.

Το μυαλουδάκι τους γίνεται η αιτία να προκύψουν φοβίες, όπως τέρατα, αράχνες ή το σκοτάδι που διακόπτει τον ύπνο τους και τα κάνει να «πετάγονται» τρομαγμένα μέσα στη νύχτα. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί «Το Κουτί της Νύχτας», ένα πολύτιμο βιβλίο για όλες τις μαμάδες που θέλουν να ρίξουν φως στους σκοτεινούς φόβους των παιδιών τους.

paidiko vivliio


Με τη βοήθεια του Μαξ, διά χειρός της Louise Greig στις λέξεις, σε χρώματα και εικόνες της Ashling Lindsay, όλοι οι μικροί μπόμπιρες κρατάνε το μαγικό κλειδί για να ανοίξουν το κουτί. Μόλις γυρίσουν την κλειδαριά, το δωμάτιο θα πλημμυρίσει σκοτάδι αλλά ο ουρανός θα αστράφτει από χιλιάδες αστέρια και μία φανταστική διαδρομή θα ξεκινήσει μέσα στη νύχτα.

«Το Κουτί της Νύχτας» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Kate Greenaway Medal ένα από τα σημαντικότερα βραβεία παιδικού βιβλίου στη Μ. Βρετανία. Η Βρετανίδα, συγγραφέας-ποιήτρια Louise Greig που έχει τιμηθεί με το Caterpillar Children’s Poetry Prize για το ποίημα της «Don’t think of an elephant» παρουσιάζει λυρικά και με μοναδικό τρόπο κάτι τόσο καθημερινό όπως η εναλλαγή της μέρας σε νύχτα και αντίστροφα. Μανούλες, σε δέκα διαφορετικές γλώσσες του κόσμου το διαβάζουν στα μικρά τους ενώ τη μετάφραση της δικής μας έκδοσης έχει επιμεληθεί η ποιήτρια Ευτυχία Παναγιώτου.

Οι φόβοι των παιδιών, μπορούν να μας φέρουν ακόμη πιο κοντά σε εκείνα, περνώντας μαζί τους ατελείωτες ώρες δημιουργικού παιχνιδιού. Μαθαίνοντας στο παιδί μας πώς με το φως και το σκοτάδι μπορεί να σχηματίσει με τα χέρια του σκιές από ζωάκια στον τοίχο ή ζητώντας του να μας χαρίσει μία ζωγραφιά για το πώς βλέπει το δωμάτιο του τη νύχτα και πώς την ημέρα. Ρωτήστε το για κάποιο άσχημο όνειρο που είδε, σκαρφιστείτε παρέα μία ιστορία με τους χαρακτήρες που φαντάστηκε και φτιάξτε με αυτή το δικό σας χειροποίητο βιβλίο. Μετατρέψτε το φόβο σε παιχνίδι.

paidiko vivlio 3

Το μαγικό «Κουτί της Νύχτας» είναι πολλά παραπάνω από ένα σύγχρονο νανούρισμα για τα αγγελούδια μας, από μία ιστορία για να πεις «καληνύχτα». Είναι ένα βιβλίο τρυφερό σαν μαξιλάρι, ένας φακός που θα φωτίσει τα παιδικά όνειρά τους…

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved