Ένα βιβλίο την ημέρα την ανία κάνει πέρα - Καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις για παιδιά

Διανύουμε τον Αύγουστο και δεν υπάρχει καλύτερη παρέα για τα παιδιά στις διακοπές -πέρα από τους φίλους φυσικά- από ένα καλό βιβλίο!

Ένα βιβλίο την ημέρα την ανία κάνει πέρα - Καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις για παιδιά

Όταν όμως τα παιχνίδια με τους φίλους σταματούν, τα βιβλία αναλαμβάνουν δράση!

Θα ξεκινήσω αυτό το καλοκαιρινό αφιέρωμα με ένα βιβλίο που με κέρδισε χωρίς δεύτερη σκέψη : "Όχι άλλη αγάπη, παρακαλώ!" της Λένας Μέρικα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος για παιδιά από 12 ετών.

kalokairines protaseis gia paidika vivlia 3

Ποιος έχει βάλει στόχο τους συνταξιούχους της ΔΕΗ; Πού χάθηκε ξαφνικά ο κύριος Θύμιος από το σπα όπου παραθέριζε; Τον κατάπιαν τα ιαματικά νερά; Και πώς μπορεί να δηλώνει μέσω Ίντερνετ μπουχτισμένος από την πολλή αγάπη, αγνοώντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των δικών του να τον εντοπίσουν; Ποιος είναι ο ρόλος του μυστηριώδους Σομαλού πιτσιρίκου κάπτεν Μπίλι;

Πρόκειται για ένα βιβλίο αστυνομικό, με σφιχτοδεμένη πλοκή, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Το ντετεκτιβικό δίδυμο των κολλητών φίλων, Μίλτου και Θεοδώρας, ξαναχτυπά και παρασύρει τους αναγνώστες στην καλοκαιρινή και γεμάτη ανατροπές περιπέτειά του όπου τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται. Η συγγραφέας καταφέρνει, μέσα από το στήσιμο της πλοκής και των χαρακτήρων, να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά πάνω σε θέματα καίρια όπως η τρίτη ηλικία και οι ανάγκες της, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η μετανάστευση, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, οι δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, προτάσσοντας ουσιαστικά την ανάγκη αποδοχής και την προσπάθεια κατανόησης όποιου είναι με οποιοδήποτε τρόπο διαφορετικός. Και καταφέρνει κάτι πολύ δύσκολο: να το κάνει αβίαστα μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, χωρίς να κάνει στα παιδιά "μάθημα". Οι έφηβοι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τους ήρωες, θα συμμεριστούν την αγωνία τους και, στο τέλος του ταξιδιού, ίσως αρχίσουν να σκέφτονται λίγο διαφορετικά.

"Όχι άλλη αγάπη, παρακαλώ!"
Συγγραφέας: Λένα Μέρικα
Εκδόσεις Κέδρος 2015
€ 7.96, σελ. 160

Τώρα θα σας πάω σε ένα άλλο περιπετειώδες βιβλίο: "Η κληρονομιά του παππού" της Εύας Κασιάρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας για παιδιά από 9 ετών.

kalokairines protaseis gia paidika vivlia 4

Ο Πέτρος κληρονομεί ένα κουτί με φωτογραφίες από τον παππού του, που φανερώνουν την αγάπη του για την ορειβασία και τον Όλυμπο. Οι τελευταίες λέξεις του παππού, "...Πήγαινε να τον βρεις...εκεί είναι ο Φα...δε σκοτώθηκε...Στον Όλυ...», τον παρακινούν να πείσει τους γονείς του να πάνε μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι και τον γιο τους για καλοκαιρινές διακοπές στο Λιτόχωρο. Κι εκεί η περιπέτεια ξεκινά...

Πρόκειται για μια καλοκαιρινή ιστορία που θα ταξιδέψει νοερά τα παιδιά σε μια συναρπαστική μυστική αποστολή σε υψηλό υψόμετρο, πανέμορφα τοπία και επικίνδυνα μονοπάτια. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι συνεχείς ανατροπές θα τα κρατήσουν καθηλωμένα από την αρχή μέχρι το τέλος και θα τα κάνουν να νιώσουν μέρος αυτής της περιπέτειας. Η συγγραφέας, μέσα από μια πολύ ζωντανή αφήγηση, τους μιλάει για τη σημασία της φιλίας, τη δύναμη της ομάδας, τα παιδικά βιώματα που μας καθορίζουν, τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της προεφηβείας, τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, την ανυπολόγιστη αξία της οικογένειας - αυτής στην οποία γεννιόμαστε και αυτής που βρίσκουμε στην πορεία. Και είναι σίγουρο πως θα τα κερδίσει.

"Η κληρονομιά του παππού"
Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
Εκδόσεις Κέδρος, Ιανουάριος 2016
€ 7,40, σελ. 144

Σειρά έχει τώρα το βιβλίο "Παραμύθια με καρπούζι" της Ιωάννας Μπαμπέτα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας.

kalokairines protaseis gia paidika vivlia 2

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η τρυφερή και ιδιαίτερη σχέση της ηρωίδας με τη γιαγιά της, με την οποία μπορούν να ταυτιστούν τα παιδιά και να αναγνωρίσουν ομοιότητες με τη δική τους σχέση με τη γιαγιά τους. Η συγγραφέας, μέσα από μια ιστορία καθημερινότητας που μυρίζει καρπούζι και καλοκαίρι, τους μιλάει, χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια -που τα παιδιά τα κουράζουν- για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και τη ζωή μετά από αυτήν.

Η υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη συμβάλλει καταλυτικά σε αυτό. Ο θάνατος του παππού ή της γιαγιάς είναι συνήθως η πρώτη φυσιολογική απώλεια που καλείται να αντιμετωπίσει ένα παιδί και είναι πολύ σημαντικό να εξοικειώνεται με την ιδέα, με τρόπο απλό και φυσικό, όπως φυσική είναι και αυτή η εξέλιξη του κύκλου της ζωής. Οι άνθρωποι που φεύγουν ζουν για πάντα μέσα από τις αναμνήσεις μας και τα όσα μοιραστήκαμε μαζί τους και αυτό δε μπορεί να μας το πάρει κανείς.

"Παραμύθια με καρπούζι"
Συγγραφέας: Μπαμπέτα Ιωάννα
Εικονογράφος: Σταματιάδη Ντανιέλα
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μάιος 2018
€ 12,20 σελ. 32

Σειρά έχει τώρα το βιβλίο "Τελικά θα γράψουμε τεστ;" της Ελένης Γεωργοστάθη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός για παιδιά 7-8 χρονών.

kalokairines protaseis gia paidika vivlia 5

Ο Βασίλης κι ο Αργύρης βρήκαν τρόπο να μπουν στο μυαλό της δασκάλας τους για να μάθουν αν αύριο θα τους βάλει τεστ. Εκείνη όμως άλλα σκέφτεται... Είναι στ’ αλήθεια η κυρία Περσεφόνη αυτή που φαίνεται; Πόσα και ποια μυστικά κρύβει; Τι υπερφυσικές δυνάμεις διαθέτει; Και, τέλος πάντων, θα βάλει αύριο τεστ στην τάξη των δύο παιδιών;

Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει σε μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-αγωνίες των παιδιών σε κάθε ηλικία της μαθητικής ζωής. Δε θα σας αποκαλύψω αν βρίσκει απάντηση. Αυτό που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο ευφάνταστο και πρωτότυπο- όπως άλλωστε όλα τα βιβλία της συγγραφέως- που θα κερδίσει τα παιδιά με την ευρηματικότητα και την παιχνιδιάρικη διάθεσή του. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι πολύτιμη συνοδοιπόρος σε αυτό. Τα παιδιά, σε αντίθεση με τους μεγάλους, βρίσκουν τρόπους να κάνουν ακόμα και την πιο συνηθισμένη μέρα ξεχωριστή και να μεταμορφώσουν με τη φαντασία και την έμπνευση τους ακόμα και τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Το μυαλό και η αντίληψη τους δεν έχουν όρια και στεγανά και τα οδηγούν σε ταξίδια μακρινά που παρασύρουν και εμάς τους μεγάλους χωρίς δεύτερη σκέψη. Ευτυχώς.

"Τελικά θα γράψουμε τεστ;"
Συγγραφέας: Γεωργοστάθη Ελένη
Εικονογράφηση: Καπατσούλια Ναταλία
Εκδόσεις Ψυχογιός, Απρίλιος 2018
€ 7.70, σελ.56

Θα περάσω τώρα στο βιβλίο "Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά" της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά από 6 χρονών.

kalokairines protaseis gia paidika vivlia 6

Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά, όλα κυλούσαν ήρεμα. Μέχρι που εγκαταστάθηκαν στην κορυφή του βουνού δύο πλάσματα από τον πλανήτη Γκρι. Οι κάτοικοι είχαν ακούσει ιστορίες φοβερές και τρομερές. Να ήταν άραγε αληθινές; Τέτοιες ιστορίες έφτασαν κάποιο μεσημέρι και στα αυτιά του Λέο και της Λιλής. Σαν τις άκουσαν, με θυμό είπαν: «Τι πλάσματα είναι αυτά που έχουν σπείρει τον τρόμο στον πλανήτη Κόκκινο;». Έτσι, πολύ θαρραλέα, αποφάσισαν να πάνε να τα βρουν και να μάθουν τι στ'αλήθεια συμβαίνει…

Η συγγραφέας μιλάει για ένα θέμα που έχουν θίξει πολλά παιδικά βιβλία: τη διαφορετικότητα, τις προκαταλήψεις που τη συνοδεύουν και τη δυσκολία αποδοχής της. Το κάνει, όμως, με έναν τρόπο ιδιαίτερα ευφάνταστο, με τη δράση να διαδραματίζεται στον φανταστικό πλανήτη Κόκκινο, την απειλή να έρχεται από τον πλανήτη Γκρι και την απόσταση μεταξύ τους ένα τείχος δρόμος... Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου δίνει έμφαση, σοφά, στην εκφραστικότητα των προσώπων των αλλόκοτων αυτών πλασμάτων. Η λύση βρίσκεται στα χέρια των παιδιών και τη δίνουν με τον τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις και στερεότυπα, το μόνο που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούμε -το βιβλίο είναι ένας από αυτούς- "γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα".

"Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά"
Συγγραφέας: Κουτσοδημητροπούλου Τζένη
Εικονογράφος: Παπαδοπούλου Σοφία
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μάρτιος 2018
€ 7,70, σελ. 56

Για το τέλος άφησα τα "Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά" των Μαρία Αγγελίδου και Αντώνη Παπαθεοδούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος για παιδιά από 7 χρονών.

kalokairines protaseis gia paidika vivlia 1

Όταν ένα καράβι βουλιάξει, πώς γίνεται η φωτιά που κουβαλούσε στο αμπάρι του να μείνει στον αφρό... και να μη σβήσει;
Τι θα γίνει άραγε ο μαθητευόμενος πιλότος ποταμόπλοιων Σαμ όταν μεγαλώσει;
Πόσα καράβια κάηκαν για χάρη ενός και μόνο πειρατικού νησιού;
Πόσα χρόνια μπόρεσε να αντέξει στο απόλυτο σκοτάδι, το ίδιο το καράβι του Ήλιου;

Πρόκειται για ένα ακόμα βιβλίο της βραβευμένης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σειράς "Καράβια". Έχουμε να κάνουμε πάλι με ιστορίες καραβιών, πραγματικών και φανταστικών , της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, της αρχαίας αλλά και πρόσφατης ιστορίας, που αυτή τη φορά, όλα έπαιξαν με τη φωτιά και άλλα νικήθηκαν, άλλα ναυάγησαν, άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα...έγιναν μούμιες! Όλα ανεξαιρέτως καλούν τα παιδιά να ταξιδέψουν μαζί τους σε φοβερές περιπέτειες στο χωροχρόνο και να κερδίσουν ως πολύτιμα λάφυρα γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Οι δύο συγγραφείς αφηγούνται τις περιπέτειες αυτές με γλαφυρότητα, αμεσότητα και χιούμορ, με την πολύτιμη βοήθεια των εικόνων του Χρήστου Κούρτογλου που θαρρείς ότι θα ζωντανέψουν. Διαβάζοντας τες, και προσπαθώντας να μπω στη θέση των μικρών αναγνωστών, σκέφτηκα ότι κάπως έτσι θα ήθελα να είναι το βιβλίο της Ιστορίας στο σχολείο! Αν μπορούσε όντως να διδαχτει έτσι η Ιστορία, θα γινόταν το αγαπημένο μάθημα των παιδιών και, σίγουρα, δε θα την ξεχνούσαν ποτέ!

"Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά"
Συγγραφείς: Αγγελίδου Μαρία, Παπαθεοδούλου Αντώνης
Εικονογράφος: Κούρτογλου Χρήστος
Εκδόσεις Ίκαρος, 2018
€ 9,90, σελ. 76

Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι και καλά διαβάσματα στις ακρογιαλιές!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved