Ποια είναι τα καταλληλότερα βιβλία για προνήπια 3-5 ετών;

H ανάγνωση βιβλίων μαζί με τα παιδιά μας είναι μια από τις πιο ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες

Ποια είναι τα καταλληλότερα βιβλία για προνήπια 3-5 ετών;

Ειδικά σε αυτή την ηλικία που ο λόγος και η σκέψη τους αναπτύσσεται διαρκώς αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να περάσουμε χρόνο μαζί τους. Μας δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσουμε τη διασκέδαση με τη μάθηση περνώντας καλά τόσο αυτά όσο και εμείς.

Ποια είναι τα οφέλη από την ανάγνωση ενός βιβλίου με το παιδί μας ;

Το παιδί διαβάζοντας ένα βιβλίο μαζί μας έχει να αποκομίσει πολλά. Κατ’ αρχάς από μόνο του το γεγονός ότι θα περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, θα χαλαρώσουμε και θα κουβεντιάσουμε είναι πολύ σημαντικό για την συναισθηματική τους ανάπτυξη. Επιπλέον το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών με φυσικό και παιγνιώδη τρόπο. Παράλληλα το παιδί εμπλουτίζει τις γνώσεις του, καλλιεργεί την κρίση του, συγκρίνει εκτιμά και γενικά προβληματίζεται. Φυσικά όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το πώς θα αξιοποιήσουμε εμείς την ευκαιρία αυτή.

Πώς να αξιοποιήσετε καλύτερα τα βιβλία;

Τα βιβλία είναι ένα θησαυρός στα χέρια των γονιών. Αφού έχουμε αφήσει το παιδί μας να επιλέξει το βιβλίο που πραγματικά προσέλκυσε το ενδιαφέρον του και φυσικά είναι κατάλληλο για την ηλικία του, δείτε μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση ενός βιβλίου:

  • Αρχικά ξεκινάμε αξιοποιώντας το εξώφυλλο. Ζητάμε να μας πει τι βλέπει, ενώ παράλληλα συμπληρώνουμε και εμείς αν χρειαστεί. Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε για το τι φανταζόμαστε ότι θα λέει το βιβλίο, βασιζόμενοι στο εξώφυλλο και τον τίτλο.
  • Σχολιάζουμε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις της ιστορίας.
  • Ζητάμε να μας πουν τι φαντάζονται ότι θα συμβεί στη συνέχεια. Μη ξεχνάμε τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία.
  • Ζωγραφίζουμε μαζί με το παιδί την αγαπημένη μας σκηνή. Δε χρειάζεται να έχουμε ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δεξιότητες και μόνο η διάθεση μας να κάνουμε κάτι δημιουργικό μαζί τους θα τους δώσει μεγάλη χαρά.
  • Αναπαριστούμε μια σκηνή που μας έκανε εντύπωση είτε διαβάζοντας τα λόγια του κάθε ήρωα με διαφορετική φωνή (ζητάμε και από το παιδί να πει κάποια όπως τα θυμάται) είτε κάνοντας παιχνίδι ρόλων.

Χρειάζεται να ανησυχήσουμε όταν ένα προνήπιο:

  • Δεν έχει καθόλου διάθεση να καθίσει μαζί μας να δει ένα βιβλίο.
  • Όταν δε δέχεται εύκολα να κάνει μια από κοινού δραστηριότητα.
  • Όταν καταστρέφει τα βιβλία ή τα παιχνίδια, δαγκώνει, σκίζει, πετά, καταστρέφει.
  • Όταν δεν κάθεται για μια δραστηριότητα μαζί μας απερίσπαστο τουλάχιστον για 2-3 λεπτά.
  • Όταν τα παιχνίδια και τα βιβλία αντί να τα παίζει ή να τα κοιτάζει, άπλα τα κρατά μαζί του .
  • Όταν παρουσιάζει έντονη κινητικότητα και δεν εκτελεί απλές εντολές.
  • Όταν ο λόγος και η ομιλία του δεν είναι αυτή που θα αναμέναμε σε αυτή την ηλικία.

Τι μπορώ να κάνω για βοηθήσω το προνήπιο παιδί μου;

Aν το παιδί μας δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή του για 2-3 λεπτά συνεχόμενα και να κάνει μια κοινή δραστηριότητα μαζί μας, τότε καλό είναι να θέσουμε μικρούς στόχους και να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη δεξιότητα αυτή. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι η ανταπόκρισή του είναι ελλιπής, αντιδρά με φυγή, κλάμα, στριφογυρίζει διαρκώς και δε δείχνει ενδιαφέρον, τότε καλό είναι να επισκεφτούμε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που πολύ συχνά χρειάζονται διερεύνηση από ένα ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Μια αναπτυξιακή εξέταση με το αναπτυξιακό Check up Plus μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά τε το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved