«Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει»: Μια ασυμβίβαστη κότα που ως υπέρτατο στόχο έχει τη μητρότητα

Η νύχτα σκέπασε τον ουρανό και όπως κάθε βράδυ έτσι και εκείνη την ημέρα επιλέξαμε με την 7χρονη κόρη μου να διαβάσουμε το πολυβραβευμένο βιβλίο της Sun-Mi Hwang, «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει».

«Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει»: Μια ασυμβίβαστη κότα που ως υπέρτατο στόχο έχει τη μητρότητα

Δεν ήξερα την ιστορία, δεν είχα διαβάσει ποτέ κάποιο σχόλιο, κάποια κριτική... Ούτε καν την περίληψη. Και άρχισα να το διαβάζω για «καληνύχτα» στη μικρή μου. 4 νύχτες μας πήρε... αλλά άξιζε. Όλα αυτά τα νοήματα... όλα αυτά τα μαθήματα... Πραγματικά άξιζαν.

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Στο βιβλίο γνωρίσαμε την Μπουμπουκίτσα, μια κότα που διέφερε από όλες τις άλλες. Παρά το χαριτωμένο όνομά της, αποτελεί σύμβολο για πολλές γυναίκες που υπάρχουν έξω στην κοινωνία μας.

Η κοτούλα συμβολίζει μια ασυμβίβαστη γυναίκα που αρνείται να παραμείνει στάσιμη με οποιοδήποτε κόστος. Το βιβλίο συνδέεται αποκλειστικά με τη μητρότητα και για το τι είναι ικανή να κάνει μια γυναίκα για να αποκτήσει ένα παιδί και έπειτα να το μεγαλώσει.

i kota pou oneireyotan na petaxei

Η μητρότητα στο βιβλίο είναι ο κύριος στόχος. Είναι ένα πολύ -συναισθηματικά- δυνατό βιβλίο. Σε κάνει να συμπονείς τη Μπουμπουκίτσα, να θες να εκπληρώσει το όνειρό της. Η ανθρωπιά, η τρυφερότητα, η αγάπη και οι αντίποδές τους είναι τα συναισθήματα που θα αγγίξουν όλους εσάς που θα το διαβάσετε.

Δεν θέλω να σας αποκαλύψω την ιστορία της, αν καταφέρνει να αποκτήσει τελικά το δικό της κοτοπουλάκι, αν καταφέρνει να επιβιώσει στο αγρόκτημα ή αν θυσιάζεται για κάποιον άλλο. Θέλω να το διαβάσετε μόνοι σας ή παρέα με τα παιδιά σας.

Αν διάβαζα αυτό το βιβλίο, πριν γίνω μαμά και εγώ η ίδια, ίσως πολλά από τα νοήματά του να μην τα κατανοούσα. Τώρα όμως, δεν μπορώ παρά να θαυμάζω τη δύναμη της Μπουμπουκίτσας και το κουράγιο της όχι μόνο επειδή κατάφερε να εκπληρώσει ένα μέρος του ονείρου της, αλλά και για το γεγονός ότι τελικά ολοκληρώνει τη μοίρα της.

Σίγουρα, η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι μια αξέχαστη εμπειρία, όχι μόνο για εμένα αλλά και για την ίδια μου την κόρη. Που έμαθε πολλά παραπάνω πράγματα μέσα από την ιστορία που θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να είναι και αληθινή με πρωταγωνιστές ανθρώπους. Και αν αναρωτιέστε, θα το ξαναδιαβάσουμε πολύ σύντομα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved