Δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού για να γιορτάσετε την Ημέρα του Περιβάλλοντος

Χειροτεχνίες, κηπουρική και πολλά ακόμα.

Δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού για να γιορτάσετε την Ημέρα του Περιβάλλοντος

Η ημέρα του Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου σε πάνω από 140 χώρες σε όλον τον πλανήτη

Bigstock

Η Ημέρα του Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου σε πάνω από 140 χώρες σε όλον τον πλανήτη. Η ημέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1970 με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η θαλάσσια ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα των οποίων οι συνέπειες γίνονται χρόνο με το χρόνο πιο αισθητές. Η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ και αυτό μας αφορά όλους, ενήλικες και παιδιά.

Η οικολογική συνείδηση χτίζεται μέρα με τη μέρα. Οι γονείς πρέπει να γίνουμε πρότυπο για τα παιδιά και οι καθημερινές μας συνήθειες είναι εκείνες που θα δώσουν το καλό παράδειγμα. Για παράδειγμα έχετε μία ξεχωριστή τσάντα δίπλα στον κάδο απορριμμάτων για να πετάτε τα σκουπίδια της ανακύκλωσης. Στο σούπερ μάρκετ αποφύγετε να παίρνετε πλαστικές σακούλες. Είναι πιο οικολογικό, οικονομικό και βολικό να κρατάτε μία μεγάλη τσάντα πολλαπλώς χρήσεων στην οποία μπορείτε να βάλετε μέσα τα ψώνια σας.

Τρόποι να γίνει η οικογένειά σας περισσότερο eco-friendly

Δραστηριότητες με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος

Ένας ακόμα τρόπος να ενισχύσετε την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών είναι με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος να κάνετε δραστηριότητες που θα τους υπενθυμίσουν τη σπουδαιότητα του να φροντίζουμε το μεγαλύτερο σπίτι μας, δηλαδή τον πλανήτη.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Φυτέψτε γλαστράκια στον κήπο ή στις γλάστρες στο μπαλκόνι

Τα φυτά είναι γνωστό ότι γεμίζουν με ενέργεια όλους εκείνους που ασχολούνται με το φύτεμά τους και τη φροντίδα τους. Τι προσφέρει όμως στα παιδιά;

Έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών (RHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα, αν ασχολούνται με τη φυτοκομία και κατ' επέκταση την κηπουρική. Επιπλέον, η RHS αναφέρει ότι η κηπουρική ενισχύει τις δεξιότητες της αυτοπεποίθησης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ωθεί τα παιδιά στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον τα παιδιά που φυτεύουν, φροντίζουν και ποτίζουν τα φυτά τους και τα λουλούδια τους έχουν λιγότερο άγχος και αυξημένα επίπεδα αυτοεκτίμησης.

Θα χρειαστείτε:

  • σπόρους που μεγαλώνουν μέσα σε 7 με 10 μέρες
  • πολύχρωμες γλάστρες με τρυπούλες στον πάτο τους
  • ειδικό χώμα για φυτά και λουλούδια
  • πετραδάκια
kipouriki paidia 2

Γεμίστε τις γλάστρες σας με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3ων εκατοστών.

Ποτίστε το χώμα ελαφρά μέχρι να μουσκέψει. Προσοχή μην σας πλημμυρίσει. Βάλτε 1-2 σπόρους στη μέση και σκεπάστε με νέα στρώση χώματος περίπου 1 εκατοστό. Ξαναποτίστε ελαφρά με ένα ποτιστήρι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το νερό. Προσοχή να μην το παρά ποτίσετε και φύγει ο σπόρος.

Μέχρι να δείτε το φυτό σας, ποτίζετε κάθε 1-2 μέρες κρατώντας νωπό το χώμα.

Ούτε που φαντάζεστε τη χαρά του παιδιού σας μόλις δει τα πρώτα του λουλούδια να ανθίζουν.

Φτιάξτε λουλούδια με φίλτρα του καφέ

Με αυτήν την κατασκευή τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη, να συνδυάσουν χρώματα και να εξασκήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ελάχιστα και μπορείτε να φτιάξετε έναν ολόκληρο μπουκέτο για να διακοσμήσετε στο σπίτι.

louloudia-me-filtra-kafe.png

Πηγή φωτογραφίας: littlebinsforlittlehands.com

Θα χρειαστείτε:

  • Φίλτρα καφέ
  • Μαρκαδόρους
  • Ψαλίδι
  • Κόλλα υγρή
  • Pipe cleaner σε πράσινο χρώμα

Δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα στο βίντεο που ακολουθεί.

Ζωγραφίστε πέτρες και βότσαλα

Χρησιμοποιώντας τις πέτρες ως καμβά. Μαζέψτε πέτρες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα ζωγραφίστε πάνω σε αυτές ό,τι σχέδια θέλετε, από ζωάκια και σπιτάκια μέχρι πιο περίπλοκα σχέδια για μεγαλύτερα παιδιά.

Τι θα χρειαστείτε:

  • ακρυλικά χρώματα
  • πινέλο
  • παλιές εφημερίδες
  • μολύβι
  • πέτρες σε διάφορα μεγέθη

Τι πρέπει να κάνετε:

Απλώστε τις παλιές εφημερίδες στο πάτωμα. Στη συνέχεια πάρτε τις πέτρες και με ένα μολύβι κάντε το περίγραμμα των σχεδίων σας.

Έπειτα με το πινέλο και τα ακρυλικά χρώματα χρωματίστε τις πέτρες και αφήστε τις να στεγνώσουν.

Εάν πάντως έχετε στερέψει από ιδέες στην αρχή του άρθρου μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με απίθανες ιδέες για δημιουργίες σε βότσαλα και πέτρες. Ετοιμάστε τις δικές σας και διακοσμήστε τις στο σπίτι ή το μπαλκόνι σας.

Βόλτα σε πάρκα της Αττικής

Η η Αθήνα, αν και τσιμεντούπολη, κρύβει πολλούς πράσινους θησαυρούς. Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και βγείτε για τρέξιμο, ποδήλατο, μια απλή βόλτα, για να παίξετε μπάλα ή να κάνετε πικνίκ.

Δείτε 26 πάρκα στην Αττική που μπορείτε να επισκεφτείτε σήμερα εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved