Μίμηση στην παιδική ηλικία - Ιδέες για παιχνίδια

Η μίμηση είναι βασική διαδικασία για την ανάπτυξη των παιδιών.

Μίμηση στην παιδική ηλικία - Ιδέες για παιχνίδια
Bigstock

Η μίμηση είναι η ικανότητα να παρακολουθείς τι κάνει κάποιος άλλος και μετά να αναπαράγεις τις πράξεις του. Είναι σίγουρο ότι όταν βλέπουμε ένα παιδί να μιμείται τις κινήσεις μας εντυπωσιαζόμαστε και είναι κάτι που θα το σχολιάσουμε θετικά! Τα παιδιά λατρεύουν να μιμούνται τις πράξεις των άλλων ακόμη και των αγνώστων.

Όμως αυτό που έχει αξία είναι ότι δεν το κάνουν απλά για να μάθουν να κάνουν διάφορες κινήσεις ή να χρησιμοποιούν αντικείμενα. Ο βαθμός στον οποίο ένα παιδί μιμείται στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του συνδέεται άμεσα με τη μετέπειτα γλωσσική και κοινωνική του ανάπτυξη. Τα παιδιά μέσα από τη μίμηση επικοινωνούν και μαθαίνουν κοινωνικές δεξιότητες.

Ακόμη και αν η μίμηση ως δεξιότητα δεν υπάρχει στα βρέφη όταν γεννιούνται, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι καθώς μεγαλώνουν ο τρόπος που μαθαίνουν μέσα από τη μίμηση αλλάζει και αυξάνεται.

Ακολουθούν εξαιρετικές δραστηριότητες μίμησης που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Εμπνευστείτε από την καθημερινότητα

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αντιγράφουν τις ενέργειές σας καθώς εκτελείτε καθημερινές εργασίες όπως π.χ όταν σβήνετε τα φώτα, όταν γεμίζετε το μπολάκι της γάτας με νερό, όταν σκουπίζετε τους πάγκους της κουζίνας. Τα νήπια λατρεύουν όταν μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι.

Παλαμάκια

Με το παιδί σας να κάθεται προς το μέρος σας, ξεκινήστε τραγουδώντας με ομοιοκαταληξία και χτυπώντας μαζί παλαμάκια. Κάντε παλαμάκια με τα δικά σας χέρια μαζί και μετά κάντε παλαμάκια και με τα χέρια του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε ένα απλό μοτίβο 1,2,1,2. Μόλις κατακτήσουν αυτό το μοτίβο, μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο δύσκολες ακολουθίες, όπως να κάνετε σταυρωτά παλαμάκια.

Προσπαθήστε να παίζετε αυτό το παιχνίδι όσο πιο συχνά γίνεται. Επίσης είναι ιδανικό για συντονισμό ματιού-χεριού.

Μίμηση ζώων

Κάντε ήχους και κινήσεις ζώων, και πείτε στο παιδί σας να το κάνει μαζί σας. Κάντε μιαου μιαου, και κάντε μια γάτα που γλείφεται, ξεκινήστε από ζωάκια που έχει δει το μικρό σας.

Συμπερασματικά, η τα παιχνίδια μίμησης βοηθούν τα νήπια να επικοινωνούν καλύτερα.

Με πληροφορίες από: jozikids.co.za

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved