Πώς να διδάξετε στα παιδιά τη στοματική υγιεινή: Διασκεδαστικές δραστηριότητες

Τρόποι για να κάνουμε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι για τα παιδιά μας

Πώς να διδάξετε στα παιδιά τη στοματική υγιεινή: Διασκεδαστικές δραστηριότητες

Το να ξεκινήσετε υγιεινές συνήθειες από την παιδική ηλικία είναι απαραίτητο για να βοηθήσετε τα παιδιά να μεγαλώσουν χαρούμενα και υγιή.

Απλές συνήθειες όπως το βούρτσισμα των δοντιών, η επίσκεψη στον οδοντίατρο και η χρήση οδοντικού νήματος είναι κρίσιμες για τη συνολική υγεία και ευημερία ενός παιδιού.

Τα παιδιά με τερηδόνα που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, για παράδειγμα, συχνά βιώνουν πόνο και λοιμώξεις που μπορεί να δυσκολέψουν την κατανάλωση θρεπτικών τροφών, την ομιλία και την κοινωνικοποίηση.

Πώς λοιπόν θα βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, ας δούμε μερικές ιδέες που θα κάνουν τη διαφορά:

Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να έχουν ακροατήριο

Αφήστε τα λοιπόν να πάρουν στο μπάνιο μαζί τους 1-2 αγαπημένα τους κουκλάκια τα οποία θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία του βουρτσίσματος.

Μπορούν να επιλέγουν κάθε μέρα ένα διαφορετικό κουκλάκι ή να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο σύντροφο βουρτσίσματος των δοντιών.

Και αφού τελειώσουν το πλύσιμο των δικών τους δοντιών ας «βουρτσίσουν» τα δόντια του αγαπημένου τους φίλου.

Η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια ή τα χελωνονιντζάκια πρέπει να μάθουν να περιποιούνται κι εκείνα τα δόντια τους!

Χρονομετρήστε

Το βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί δύο λεπτά. Σκεφτείτε ευρηματικούς τρόπους για να χρονομετρήσετε. Να κάποιες ιδέες:

Κλεψύδρα διάρκειας δύο λεπτών

Χρονόμετρο που θα χτυπήσει στη λήξη του δίλεπτου

Αγαπημένο τραγούδι διάρκειας δύο λεπτών

vourtsisma dodion 4

Βουρτσίζουμε μαζί τους

Τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούν.

Ας γίνουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα, ας βουρτσίζουμε τα δόντια μας μαζί με τα παιδιά κι ας περνάμε κάθε μέρα δύο διασκεδαστικά λεπτά μπροστά στον καθρέφτη.

Κάνουμε το βούρτσισμα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

Διαλέξτε την πιο κουλ οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα

Φροντίστε να του αγοράσετε μία πολύχρωμη οδοντόβουρτσα, πιθανώς με κάποιον αγαπημένο του ήρωα, και μία οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του, με ευχάριστη γεύση.

Η αγαπημένη του οδοντόβουρτσα θα αποτελεί σίγουρα κίνητρο για να κατευθύνεται πιο εύκολα το παιδί στον νιπτήρα.

Μία ιστορία για την προστασία

Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες! Από αυτές παραδειγματίζονται, κινητοποιούνται και λαμβάνουν ενεργούς ρόλους. Έτσι, μπορείτε να πείτε στα παιδιά την εξής ιστορία:

Τα γλυκά έχουν ζάχαρη και η ζάχαρη έχει μέσα της πολύ μικρά ζουζουνάκια, τα «ζαχαροζούζουνα» που τους αρέσει να τρώνε τα δόντια και να κάνουν σε αυτά τρύπες για να μένουν εκεί το βράδυ.

Το βράδυ όμως τα «ζαχαροζούζουνα» κάνουν πάρτυ και πετάνε τα σκουπίδια τους στα δόντια μας με αποτέλεσμα, το επόμενο πρωί οι τρύπες να είναι πιο μεγάλες και τα δόντια σιγά-σιγά θα χαλάνε.

Ο μόνος τρόπος για να διώχνουμε τα «ζαχαροζούζουνα» από τα δόντια μας είναι με το μαγικό όπλο που λέγεται... οδοντόβουρτσα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved