Ζωγραφίζοντας το Α - Χρωμοσελίδες για παιδιά

Αλφα! Το πρώτο γράμμα της αλφαβήτας. Το πρώτο γράμμα που μαθαίνουν τα παιδιά. Αυτό χρωματίζουμε σήμερα.

Ζωγραφίζοντας το Α - Χρωμοσελίδες για παιδιά

Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία του γράμματος Α (άλφα); Πότε δημιουργήθηκε; Πώς; Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, το γράμμα άλφα (αρχαία ελληνικά: ἄλφα) είναι το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του.

Από που προέρχεται το γράμμα Α (άλφα);

Κατά την επικρατέστερη θεωρία προήλθε από το φοινικικό γράμμα άλεφ, που στα φοινικικά σήμαινε βόδι. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα το γράμμα Α είχε τρεις υποστάσεις ως πρώτο γράμμα του αλφαβήτου, ως το πρώτο αριθμητικό και ως πρώτη νότα στη μουσική.

Το γράμμα 'Α' είναι το πρώτο γράμμα και άλλων ξενόγλωσσων αλφαβήτων.

Πώς πέρασε στη γραφή και άλλων κρατών;

Μερικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το φοινικικό αυτό σύμβολο να ήταν τύπος παλαιότερης ελληνικής γραφής, από την οποία οι Φοίνικες διαμόρφωσαν το δικό τους αλφάβητο, για να το μεταδώσουν έπειτα, με φοινικικά πλέον σχήματα και ονόματα, στους Έλληνες των ιστορικών χρόνων, τον 9o αι. π.Χ. Είναι πάντως βέβαιο ότι από τη φοινικική αυτή παράσταση και ονομασία προήλθε το αντίστοιχο γράμμα των άλλων αλφαβήτων, όπως π.χ. το άλφα της ελληνικής, το αλίφ της αραβικής, το άλεφ της εβραϊκής (σημιτικής). Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε να δημιουργηθεί ποικιλία σχημάτων του γράμματος, ανάλογα με τις εποχές και τις διαλέκτους. Ο ελληνικός τύπος του Α πέρασε στους Ετρούσκους και ύστερα στους Ρωμαίους, παραμένει δε και σήμερα ως κεφαλαίο Α στα περισσότερα αλφάβητα.

Ζωγραφίζοντας το γράμμα Α (άλφα)

Με τα παιδιά μικρότερων ηλικιών να έχουν αρχίσει ήδη τον παιδικό σταθμό και τα παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού, που θα αρχίσουν να μαθαίνουν τα γράμμα της αλφαβήτας, αποφασίσαμε να σας δώσουμε όμορφες χρωμοσελίδες με το γράμμα Α. Το πρώτο γράμμα που μαθαίνουν τα παιδιά.

Δείτε τις παρακάτω, εκτυπώστε τις και αφήστε τα παιδιά σας να τις γεμίσουν με όμορφα χρώματα. Πώς θέλουν το άλφα τους; Μπλε; Ροζ; Κόκκινο; Πολύχρωμο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved