Δραστηριότητες για παιδιά που λατρεύουν το διάστημα

Θέλουν τα παιδιά σας να μάθουν περισσότερα για το διάστημα, τα αστέρια, τους πλανήτες και τους αστροναύτες; Αν ναι, δείτε πώς θα τα κάνετε να ενθουσιάστουν ακόμη περισσότερο.

Δραστηριότητες για παιδιά που λατρεύουν το διάστημα

Είτε τα παιδιά σας θέλουν να γίνουν αστροναύτες είτε απλά θέλουν να παρατηρούν τον ουρανό και τους αστερισμούς, η νύχτα και η καλή διάθεση θα σας κάνουν να ξεφύγετε σαν οικογένεια έστω και για ένα βράδυ.

"Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, μπορείτε να βγείτε στην αυλή ή να πάτε στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς σας και να κάνετε μερικές απλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το διάστημα με τα παιδιά σας", λέει ο Derrick Pitts, επικεφαλής αστρονόμος και διευθυντής του Fels Planetarium. "Η εξερεύνηση του διαστήματος μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά μπορείτε να εισαγάγετε τα παιδιά σε έννοιες που μπορούν να κατανοήσουν από αρκετά μικρή ηλικία."

Το διάστημα προκαλεί μια περιέργεια στα παιδιά που τα κάνει να θέλουν να μάθουν ακόμη περισσότερα γι' αυτό και είναι πράγματα που θα θυμούνται για μια ζωή.

Δείτε όλα όσα χρειάζεστε για να προγραμματίσετε μια απίθανη γαλαξιακή γιορτή για εκείνα και που θα συγκλονίσει το σύμπαν τους.

Δημιουργήστε ατμόσφαιρα

paixnidia me to diastima gia paidia 1

Μετατρέψτε την αυλή σας, το μπαλκόνι σας, την ταράτσα σας στο όλο δικό σας πλανητάριο.

Βολευτείτε

Για να κάνετε ακόμη πιο άνετο τον χώρο χρησιμοποιήστε μαξιλάρες, sleeping bags, μαλακές κουβέρτες, παπλωματάκια ακόμη και παιδικές φουσκωτές πισίνες. Τα παιδιά λατρεύουν να βρίσκονται χουχουλιασμένα στο έδαφος ξαπλωμένα κοιτάζοντας τον ουρανό.

paixnidia me to diastima gia paidia 4

Μην ξεχάσετε τα σνακ

Τι θα έπαιρναν στο διάστημα μαζί τους; Τι θα ήθελαν να φάνε; Πατατάκια, σοκολάτες, ποπ κορν, τυράκια; Αφήστε τα να φάνε ό,τι θέλουν. Μια φορά θα "ταξιδέψουν" στο φεγγάρι.

Τα ρούχα που θα φορέσουν

Κάποια ίσως να έχουν ήδη μια στολή αστροναύτη. Κάποια άλλα όχι. Κολλήστε αστροναυτικά αυτοκόλλητα στα ρούχα, φορέστε βραχιόλια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι ή αν προλαβαίνετε βάψτε μπλουζάκια με μπογιές που λάμπουν στο σκοτάδι.

paixnidia me to diastima gia paidia 3

Εξοπλισμός

Αγοράστε φακό με κόκκινο φως ή αν δεν έχετε, απλά καλύψτε έναν κανονικό φακό με ένα κόκκινο σελοφάν. Ο κόκκινος φακός θα βοηθήσει τα μάτια να προσαρμοστούν στην νυχτερινή προβολή, όπως αναφέρει η Andrea Jones, επικεφαλής του κέντρου πτήσεων Goddard της NASA.

Παίξτε διαστημική μουσική

  • "Across the Universe," by The Beatles
  • "Fly Me to the Moon," by Frank Sinatra
  • "Galaxy," by War
  • "Intergalactic," by Beastie Boys
  • "Rocket Man," by Elton John
  • "Space Oddity," by David Bowie
  • "Walking on the Moon," by The Police

Ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από το διάστημα

Τα παιδιά κάνουν πολλές (πάρα πολλές) ερωτήσεις.

paixnidia me to diastima gia paidia 5

Το φεγγάρι είναι πλανήτης;

Όχι. Το φεγγάρι δεν είναι πλανήτης αλλά δορυφόρος. Μάλιστα πρόκειται για τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.

Αυτό εκεί είναι πλανήτης ή αστέρι;

Με γυμνό μάτι κάποιοι πλανήτες από μακριά μοιάζουν με τα αστέρια. Πώς θα ξεχωρίσεις τους πλανήτες από τα αστέρια; Τα αστέρια λάμπουν ενώ οι πλανήτες όχι.

Τι έιναι ο γαλαξίας;

Με τον όρο Γαλαξίας αναφερόμαστε, στον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και όλο το Ηλιακό Σύστημα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από την Ήρα, η οποία έχυσε γάλα στον ουρανό, όταν ανακάλυψε πως ο Δίας την ξεγέλασε και τάιζε τον νεαρό Ηρακλή. Σε κάποια άλλη εκδοχή, ο Ερμής έβαλε στα κρυφά τον Ηρακλή στον Όλυμπο για να τραφεί από τα στήθη της Ήρας που κοιμόταν. Ο Ηρακλής δάγκωσε τη θηλή της Ήρας και το γάλα της εκτινάχθηκε στους ουρανούς σχηματίζοντας τον Γαλαξία.

Πόσο μακριά βρίσκεται ο Άρης;

Ένα διαστημόπλοιο χρειάζεται 6-11 μήνες για να ταξιδέψει μέχρι τον Άρη που βρίσκεται 225 εκατ. χιλιόμετρα μακριά. Δεν είναι βέβαια και τόσο μακριά αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζεται 12 χρόνια κάποιος για να ταξιδέψει μέχρι τον Ποσειδώνα.

Μπορείς να αναπνεύσεις στο διάστημα;

Ναι, αν έχεις ειδικό εξοπλισμό και στολή. Οι αστροναύτες φορούν ειδικά κοστούμια που έχουν οξυγόνο, όπως η στολή που χρησιμοποιεί ένας δύτης για να αναπνέει υποβρύχια.

Πόσα αστέρια υπάρχουν;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν τόσα πολλά αστέρια στον ουρανό όσο και οι κόκκοι άμμου που υπάρχουν πάνω στη Γη. Σε έναν καθαρό νυχτερινό ουρανό, ενδέχεται να μπορείτε να εντοπίσετε περίπου 5.000 αστέρια χωρίς τηλεσκόπιο.

Τηλεσκόπιο

paixnidia me to diastima gia paidia 2

Ένα τηλεσκόπιο σίγουρα θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας. Αποκαλύπτει τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και την ομορφιά της επίγειας φύσης! Οι τιμές ποικίλουν, γι' αυτό και μπορείτε να βρείτε πολλά τηλεσκόπια σε πολύ καλή τιμή.

Να θυμάστε ότι η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα υπέροχο οικογενειακό χόμπι που μπορείτε να το απολαύσετε όλο τον χρόνο και που θα σας χαρίσει ατέλειωτες ώρες απόλαυσης με τα παιδιά σας.

πηγή: Parents.com / wikipedia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved