28η Οκτωβρίου: Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά;

Τι μπορείτε να κάνετε την 28η Οκτωβρίου και να περάσετε όμορφο και εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά;

28η Οκτωβρίου: Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά;

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα. Γιορτάζουμε την Εθνική μας Επέτειο, το "ΟΧΙ" που είπαμε 80 χρόνια πριν στους Ιταλούς και τον ηρωισμό των Ελλήνων απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές.

Κάθε χρόνο, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε παρελάσεις, στις εκδηλώσεις εορτασμού και στις όμορφες στιγμές με την οικογένειά μας. Τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, εμείς δεν δουλεύουμε και έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να απολαύσουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά. Μπορεί φέτος, λόγω πανδημίας, οι παρελάσεις να μην πραγματοποιηθούν σε καμία πόλη της Ελλάδας, Μπορούμε όμως να κάνουμε άλλες δραστηριότητες και να περάσουμε όμορφο χρόνο με τα παιδιά.

Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο μετρό του Ευαγγελισμού. Εγκαινιάστηκε το 1975, ενώ η απόφαση για την κατασκευή του πάρθηκε το 1964 από την Ελληνική Πολιτεία με στόχο την τίμηση όλων αυτών που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας.

Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας τον Ελληνισμού.

Στο Πολεμικό Μουσείου σήμερα βρίσκονται φωτογραφικό αρχείο με 70.000 τεκμήρια από το 1897 μέχρι 1970, Ιστορικό Αρχείο με 5000 τεκμήρια με αλληλογραφία, ημερολόγια αξιωματικών και οπλιτών, εφημερίδες, προσωπικά αρχεία, κινηματογραφικό Αρχείο με 500 τεκμήρια με υλικό που καταγράφει διάφορα ιστορικά γεγονότα, Συλλογή χαρτών και χαρακτικών με 4000 τεκμήρια που χαρτογραφούν κυρίως τον ελλαδικό χώρο.

Επιπλέον, στον χώρο βρίσκεται βιβλιοθήκη με 23000 βιβλία και έντυπα, που αφορούν κυρίως στην Ελληνική Ιστορία και 25.000 διάφορα αντικείμενα από την Αρχαιότητα έως σήμερα όπως Όπλα, Στολές, Εξαρτύσεις, Γλυπτά, Πίνακες, Σημαίες, Παράσημα, Πυρομαχικά, κ.α

Το Πολεμικό Μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 10.00 μέχρι τις 17.00.

Βόλτα στον Εθνικό Κήπο

Ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ενδείκνυται για παιχνίδι και περπάτημα. Άρχισε να δημιουργείται ως «Bασιλικός Kήπος» το 1836 επί Όθωνος σε αρχική έκταση 30 στρεμμάτων, πίσω από τα τότε Aνάκτορα, τη σημερινή Βουλή. Η δημιουργία του και διαμόρφωσή του αποτέλεσε όραμα της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, της Αμαλίας, η οποία ονειρεύτηκε έναν κήπο ανάλογο εκείνων των ευρωπαϊκών ανακτόρων και έφερε ειδικούς (από τη Βαυαρία και τη Γαλλία) προκειμένου να ασχοληθούν τόσο με το σχεδιασμό του και τη δημιουργία του όσο και με τη μετέπειτα συντήρησή του. Περίπου 500 είδη φυτών ήρθαν στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο για να τον στολίσουν.

Το 1923 χαρακτηρίστηκε «κρατικός δημόσιος κήπος» και τέσσερα χρόνια αργότερα, κατά την περίοδο της αβασίλευτης δημοκρατίας, δημιουργείται με νόμο η Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δεντροστοιχιών και ο Κήπος μετονομάζεται από «Βασιλικό» σε «Εθνικό Κήπο». Έκτοτε μένει ανοιχτός στο κοινό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Μini ντοκιμαντέρ για παιδιά για την 28η Οκτωβρίου

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο διάρκειας 11 λεπτών με αποσπάσματα, φωτογραφίες και τραγούδια του 1940, προσαρμοσμένο για παιδιά.



Κατασκευή με την ελληνική σημαία

Μιλήστε στα παιδιά σας για την ιστορία της ελληνικής σημαίας και μάθετε να τη σχεδιάζετε.

Ιστορία της ελληνικής σημαίας:
Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και γαλάζιες παράλληλες λωρίδες, καθώς και πάνω αριστερά έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα γαλάζιο τετράγωνο.

Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, ήταν σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Δείτε παρακάτω πώς θα τη σχεδιάσετε με το παιδί σας βήμα-βήμα.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved