Υπνοδωμάτιο: Συμβουλές διακόσμησης για να κοιμάστε καλύτερα

  • Πώς η διακόσμηση του υπνοδωματίου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
  • H sleep expert Terry Cralle συμβουλεύει
Υπνοδωμάτιο: Συμβουλές διακόσμησης για να κοιμάστε καλύτερα
Unsplash.com / Spacejoy

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ύπνου η αϋπνία είναι η πιο συχνή διαταραχή ύπνου με πάνω από το 30% των ενηλίκων να δηλώνει έχει υποφέρει από βραχυπρόθεσμη αϋπνία και το 10% από μακροχρόνια. Η Terry Cralle, ειδικός σε θέματα ύπνο και μία από τους συγγραφείς του βιβλίου Sleeping your way to the top, αναφέρει: «Η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά κοιμάσαι το βράδυ».

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές ύπνου και σύμφωνα με την ειδικό ένας από αυτούς είναι και η διακόσμηση του υπνοδωματίου. Το κατάλληλο περιβάλλον, λοιπόν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η ειδικός προτείνει τα εξής:

Λιτότητα

Το υπνοδωμάτιο προορίζεται για ύπνο και χαλάρωση. Η Terry Cralle προτείνει να φύγουν από το υπνοδωμάτιο περιττά έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, όργανα γυμναστικής ακόμα και βιβλία, καθώς όλα τα παραπάνω λειτουργούν ως ερεθίσματα και αποτρέπουν τον εγκέφαλο από το να ηρεμήσει. Ακόμα και τα πράγματα κάτω από το κρεβάτι, παρόλο που δεν είναι στο οπτικό μας πεδίο, σύμφωνα με την ειδικό, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Κοινώς, όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο.

Επιλέξτε τα κατάλληλα χρώματα

Η Cralle αναφέρει ότι τα ιδανικά χρώματα για το υπνοδωμάτιο είναι το απαλό μπλε, το απαλό γκρι, το απαλό πράσινο και το απαλό μωβ, καθώς και όλες οι γήινες αποχρώσεις: «Τα πιο ψυχρά χρώματα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, βοηθώντας έτσι την καλή ποιότητα του ύπνου.»

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το μπλε χρώμα αξίζει να αναφέρουμε ότι έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι έδειξε ότι αυτοί που είχαν μπλε υπνοδωμάτια κάθε βράδυ κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 52 λεπτά.

Για το πράσινο χρώμα η Cralle αναφέρει ότι οι αποχρώσεις του καθαρού πράσινου, θεωρούνται καλύτερες για το υπνοδωμάτιο.

Το χρώμα που καλό είναι αν αποφεύγεται είναι το κόκκινο καθώς και όλες οι αποχρώσεις του. Σε μελέτη που έγραψε η ίδια η Cralle το 2003 αναφέρει ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε έρευνες και κοιμόντουσαν σε κόκκινο υπνοδωμάτιο είχαν περισσότερο στρες σε σύγκριση με εκείνα που κοιμόντουσαν σε χώρο που επικρατούσε το λευκό και το πράσινο.

Αποφύγετε επίσης να βάψετε τους τοίχους του υπνοδωματίου με σκούρα χρώματα, αν και η ειδικός αναφέρει ότι τα σκούρα χρώματα στους τείχους διευκολύνουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας.

ypnodwmatio diakosmisi 1

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Nathan Oakley

Σκουρόχρωμες κουρτίνες ή στόρια

Το φως είναι εχθρός του ύπνου, συνεπώς τα υπνοδωμάτια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινά. Προτιμήστε τις σκουρόχρωμες κουρτίνες ή εναλλακτικά, ανάλογα και με το στιλ της διακόσμησης, στόρια.

Επιλέξτε τα κατάλληλα κλινοσκεπάσματα

Τα σεντόνια και τα παπλώματα παίζουν ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Η Cralle προτείνει λευκά σεντόνια γιατί το χρώμα αυτό παραπέμπει στην πολυτέλεια και την καθαριότητα. Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι σε αυτό. Ο dr Oz υποστηρίζει ότι τα λευκά σεντόνια απορροφούν το φως και σταματά έτσι την παραγωγής της μελατονίνης, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση ύπνου.

Με πληροφορίες από forbes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved