Γιατί το σεξ πονάει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ: Σεξ! πόσο απολαυστικό και ηδονογόνο! Όχι για όλες τις γυναίκες όμως, εφόσον είναι αρκετές εκείνες που κάθε άλλο παρά ευχάριστο το βρίσκουν, όταν ο πόνος είναι εκείνος που το χαρακτηρίζει και όχι η απόλαυση και η ηδονή.

Θάνος Ασκητής
Γιατί το σεξ πονάει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

«Τι μου συμβαίνει; Γιατί εγώ διαφέρω από τις άλλες γυναίκες; Γιατί πονάω τόσο;» είναι οι ερωτήσεις που μας κάνουν στον καναπέ του γραφείου μας! Πολλά τα αίτια, ψυχολογικά κυρίως αλλά και οργανικά. Ας δούμε όμως τα πιο σημαντικά από αυτά και τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα για να τα αντιμετωπίσει.

Πόνος στο σεξ: Οργανική αιτιολογία

Πρώτα από όλα, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πάντα εξετάζουμε τον οργανικό παράγοντα για να είμαστε σίγουροι για την ύπαρξή του ή όχι. Πιθανές αιτίες οργανικές μπορεί να είναι διάφοροι μικροτραυματισμοί από προηγούμενη σεξουαλική επαφή που ίσως έγινε λίγο πιο βίαια, μολύνσεις, κολπίτιδες, μυκητιάσεις, λοιμώξεις, κλπ, είναι συνήθως οι πιο συχνές αιτίες. Θα το καταλάβετε εφόσον υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως δύσοσμα κολπικά υγρά, φαγούρα, κ.ά. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πχ. ο έρπης, τα κονδυλώματα (εσωτερικά) επίσης κάνουν επώδυνη την σεξουαλική επαφή, η ενδομητρίωση, αλλεργίες στο λάτεξ του προφυλακτικού, η εμμηνόπαυση με την ξηρότητα του κόλπου, ακόμα και πιθανές δυσμορφίες στη γεννητική περιοχή. Αρκετές φορές, οι παραπάνω αιτιολογίες οδηγούν στη δυσπαρευνία οργανικής αιτιολογίας. Όλα αυτά όμως θα τα δείτε με τον γυναικολόγο σας και εννοείτε πως δεν θα το αμελήσετε! Εκείνος, θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς!

ponos kata ti diarkeia tou sex 3

Πόνος στο σεξ: Ψυχολογικά αίτια

Ναι, ψυχολογικά αίτια μπορούν να φέρουν τον σεξουαλικό πόνο στη γυναίκα. Για παράδειγμα, ίσως να μην έχει καλή σχέση με τον σύντροφό της και αυτό να της βγαίνει στο σεξ. Μπορεί εκείνος να μην ασχολείται και πολύ μαζί της στα προκαταρκτικά, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει εκείνη να διεγερθεί και έτσι να μην έχει αρκετή – ή και καθόλου – κολπική εφύγρανση! Η εικόνα εαυτού και το πώς νιώθει η ίδια με το σώμα της, μπορεί να την επηρεάσει δημιουργώντας αποφευκτική ερωτική διάθεση.

Από τις πιο σημαντικές όμως αιτιολογίες είναι το άγχος – κυρίως της παρθένας κοπέλας, που μπορεί να φοβάται ότι θα πονέσει λόγω της ρήξης του παρθενικού υμένα, ο κολεόσπασμος ή κολπόσπασμος, όπου η νεαρή παρθένα συνήθως, δεν μπορεί να προχωρήσει στην ερωτική πράξη, καθώς κλείνει τα πόδια της και δεν επιτρέπει την διείσδυση του πέους στον κόλπο, κάτω από έντονο άγχος, φόβο και αίσθηση πόνου. Πρόκειται για μία σεξουαλική δυσλειτουργία που τον τελευταίο καιρό αρχίζει και γίνεται γνωστή. Συνήθως, η γυναίκα ντρέπεται να αναζητήσει βοήθεια, θεωρώντας ότι μόνο εκείνη περνάει αυτό το μαρτύριο, χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι της συμβαίνει και ενώ θέλει να συνευρεθεί σεξουαλικά με τον σύντροφό της, το σώμα της δεν της το επιτρέπει! Χαρακτηριστικό του κολεόσπασμου ή κολπόσπασμου είναι πως ακόμα και η γυναικολογική εξέταση τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να γίνει!

Μία επίσης σεξουαλική δυσλειτουργία του πόνου, είναι και η δυσπαρευνία, όπου μέσα από την ψυχολογική της αιτιολογία κάνει και πάλι το σεξ επώδυνο.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες, που δεν θεωρούνται προβληματικοί, όπως ανατομική ασυμφωνία στο ζευγάρι, όπου το πέος μπορεί να είναι μεγαλύτερο για τον συγκεκριμένο γυναικείο κόλπο και να πονάει τη γυναίκα. Επίσης, η μετά τη γέννα εποχή, όπου η γυναίκα δεν έχει ερωτική επιθυμία αλλά ακόμη και το σώμα της δεν έχει προλάβει να επανέλθει. Η μετά τον θηλασμό εποχή όπου η ερωτική επιθυμία επιστρέφει, επιτρέποντάς της να συνεχίσει την σεξουαλική της ζωή, ίσως αισθανθεί μία όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση σεξουαλικά τις πρώτες φορές...

ponos kata ti diarkeia tou sex 2

Πόνος στο σεξ: Πως μπορώ να ξεπεράσω τον πόνο;

Όπως προανέφερα, η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη. Εκείνος θα μου πει αν υπάρχει κάποιος οργανικός παράγοντας και πως θα τον θεραπεύσω. Αν δεν βρει εκείνος κάποια αιτία, σημαίνει πως το πρόβλημα είναι ψυχολογικό, που σημαίνει με τη σειρά του πως χρειάζεται η βοήθεια ειδικού που είναι εξειδικευμένος στα σεξουαλικά προβλήματα.

Γενικότερα, ας κρατήσουμε όμως στο μυαλό μας, πως για να είναι η σεξουαλική εμπειρία ευχάριστη και να δίνει ικανοποίηση και ηδονή, χρειάζεται να μην παραμελούμε τα προκαταρκτικά, που βοηθούν στην κολπική εφύγρανση.

Αν σας ενοχλεί κάποια στάση, δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε με άλλες, μην φοβάστε να δοκιμάσετε!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Για ποιο λόγο πονάνε πολλές γυναίκες στη διάρκεια του σεξ;

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή; Ο γιατρός μας ενημερώνει για τα πιθανά αίτια εμφάνισής του


Συμβουλές για να του ανεβάσετε την ερωτική διάθεση!

6 είδη σεξ που κάθε ζευγάρι πρέπει να δοκιμάσει

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved