Το ξύπνημα της σεξουαλικότητας ενός αγοριού στην εφηβεία

Ο έφηβος και το σεξουαλικό του ξύπνημα. Πώς ένα έφηβο αγόρι βιώνει το «ξύπνημα» της σεξουαλικής επιθυμίας και πώς μπορούν να το βοηθήσουν οι γονείς.

Το ξύπνημα της σεξουαλικότητας ενός αγοριού στην εφηβεία

Η εφηβεία είναι η πιο σημαντική περίοδος και στα δύο φύλα, καθώς γίνεται το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Βλέπουμε λοιπόν τον έφηβο από παιδάκι να μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε έναν ενήλικα, μέσα από πολλές βιοσωματικές αλλά και ψυχικές αλλαγές.

Μάλιστα στη περίοδο της ήβης (12 - 14 χρόνια) που έχουν ήδη ξυπνήσει οι ορμόνες του, νιώθει το κάλεσμα από το ίδιο του το σώμα μέσα από τον αυνανισμό - που γίνεται συνειδητά πλέον - και την εκσπερμάτισή του. Ασχολείται πολύ με το σώμα του, με το μέγεθος του πέους του, με τις σωματικές αλλαγές, παρατηρεί πόσο ψηλώνει, πόσο όμορφος είναι, τον ενοχλούν τα σπυράκια στο πρόσωπό του, βιάζεται να βγάλει τρίχες, να χοντρύνει η φωνή του. Βιάζεται για την πρώτη του σεξουαλική φορά, βιάζεται να γίνει άνδρας!

Η σεξουαλική άγνοια και η ημιμάθεια όμως είναι πίσω του. Εδώ ακριβώς είναι ο γονιός που θα σταθεί δίπλα του και που θα έχει ήδη φροντίσει να έχει μία καλή επικοινωνία με το γιο του από τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να τον έχει πληροφορήσει όχι μόνο για τις σωματικές αυτές αλλαγές αλλά και για τη σεξουαλικότητα, για την πρώτη του φορά, για τις προφυλάξεις που χρειάζεται να πάρει, για το μέγεθος του πέους του...

Στόχος όλων αυτών είναι ο έφηβος να μην ανοίξει τη σεξουαλική του ζωή μέσα από την παραπληροφόρηση που προκαλεί σύγχυση, ενοχές και φόβο. Να μην προσπαθεί να μάθει για την σεξουαλικότητα ή ακόμα και για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό μέσα από το διαδίκτυο, τους φίλους του ή δήθεν ειδικούς...

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved