«Το παιδί μου αυνανίζεται. Τι να κάνω;»

Ερώτημα που κάνουν αρκετά συχνά οι γονείς για το παιδί τους, και μάλιστα μένουν έκπληκτοι όταν καταλαβαίνουν ότι το παιδί τους μπορεί να έχει «σεξουαλικές ορμές», ακόμη και σε τόσο μικρή ηλικία!

Θάνος Ασκητής
«Το παιδί μου αυνανίζεται. Τι να κάνω;»

Όταν μια μαμά «πιάσει» το παιδί της να χαϊδεύεται θα πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για τον γνωστό πλέον παιδικό αυνανισμό. Μία συνηθισμένη δηλαδή αυνανιστική παιδική συμπεριφορά, που δεν έχει να κάνει με τον οργασμό των ενηλίκων, αλλά δίνει μία "γλύκα" στο παιδί και γι αυτό το λόγο θέλει να το κάνει ξανά και ξανά.

Σίγουρα ο γονιός δεν νιώθει άνετα αντικρίζοντας το παιδί του να αυνανίζεται μπροστά του, γιατί οι ενήλικες αναγνωρίζουν από τη μία τι σημαίνει και ενοχοποιούν τον αυνανισμό.

Τι πρέπει λοιπόν ο γονιός να κάνει και ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή του;

paidikos aynanismos

Πρώτα από όλα ας έχει στο μυαλό του ότι πρόκειται για κάτι εντελώς φυσιολογικό. Βέβαια, ο παιδικός αυνανισμός δεν είναι σαν τον αυνανισμό των μεγάλων. Δεν οδηγεί σε κορύφωση και οργασμό, δίνει όμως μία πολύ ευχάριστη αίσθηση στο παιδί, φι αυτό άλλωστε και το ξανακάνει! Το παιδί έχει την περιέργεια από την μικρή αυτή ηλικία να γνωρίσει το σώμα του και να το απολαύσει!

Ας προσπαθήσει λοιπόν να του τραβήξει την προσοχή με κάτι άλλο, πχ. «Ελενίτσα, έλα να με βοηθήσεις...» ή «Γιωργάκη, τι είπε ο μπαμπάς σου προχθές...» Θέλει προσοχή να μην το μαλώσει και το ενοχοποιήσει, όπου με αυτόν τον τρόπο θα το γεμίσει ενοχές ότι κάνει κάτι άσχημο, οδηγώντας το στο να αναπτύξει ταμπού και «κολλήματα» ως ενήλικας αύριο!

Επίσης, μπορεί να μιλήσει στο παιδί με απλά λογάκια, λέγοντάς του ότι μπορεί να χαϊδεύει το σώμα του, όταν είναι μόνο του στο δωμάτιό του.

Για παράδειγμα μπορείτε να οριοθετήσετε τους χώρους όπου επιτρέπεται να το κάνει. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι αν θέλει μπορεί να αυνανίζεται μόνο του στο δωμάτιό του ή στο μπάνιο και όχι κάπου δημόσια όπως ο παιδικός σταθμός, το νήπιο ή το σχολείο, αλλά ούτε και στο σαλόνι.

Ένα παιδί από τεσσάρων ετών και πάνω, μπορεί καταλάβει τη διαφορά στο ότι είναι αποδεκτό να κάνει ιδιωτικά και όχι δημόσια.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε επίσης:
Παιδικός αυνανισμός: «Η 4χρονη κόρη μου αυνανίζεται τι να κάνω;»

Παιδικός Αυνανισμός: Τι να κάνω;

«Το παιδί μου αυνανίζεται στο σχολείο τι μπορώ να κάνω;»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved