«Το παιδί μου αυνανίζεται στο σχολείο τι μπορώ να κάνω;»

 Πολλές φορές ακούμε γονείς που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το μικρό παιδί τους όταν αντιλαμβάνονται ότι χαϊδεύεται (αυνανίζεται) και πως μπορεί να αντλεί και ικανοποίηση μέσα από αυτό το χάδι.

«Το παιδί μου αυνανίζεται στο σχολείο τι μπορώ να κάνω;»

Έναν αυτοερωτισμό που στα πλαίσια του παιδικού αυνανισμού λέμε πως είναι φυσιολογικός, καθώς το παιδί εξερευνά και ανακαλύπτει το σώμα του, παρόλα αυτά δεν παύει να φέρνει σε δύσκολη θέση τον γονιό, που δεν ξέρει πώς να χειριστεί το μικρό του που το βλέπει να «τρίβεται» στη γωνία του καναπέ ή να χαϊδεύει το «πουλάκι» του στο σαλόνι, παρουσία των καλεσμένων...

Δεν είναι λίγες όμως και οι φορές που ο παιδικός αυνανισμός βγαίνει... εκτός σπιτιού, πηγαίνοντας σε δημόσιους χώρους, όπως είναι το σχολείο. Η αμηχανία των δασκάλων, ο φόβος τους μήπως κάτι κακό συμβεί αλλά και η άγνοια πολλές φορές, δημιουργούν ένα περιβάλλον σύγχυσης, όπου καλείται ο γονιός να συνετίσει το «εκτός ορίων» παιδί του, λόγω της «παραβατικής» του συμπεριφοράς.

paidikos aunanismos

Ο ρόλος της μητέρας ή του γονιού γενικότερα:

  • Αποδέχομαι ως γονιός πως ο αυνανισμός υπάρχει στη ζωή του παιδιού μου: Ναι, είναι μία φυσιολογική λειτουργία του παιδιού, που καθώς χαϊδεύεται και εξερευνά το σώμα του, ανακαλύπτει πως κάποια σημεία το κάνουν να νιώθει πιο όμορφα καθώς η διέγερσή τους του δίνει μια γλύκα και απόλαυση.
  • Οριοθετώ το μέρος που γίνεται: Του εξηγώ ότι μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αλλά όταν είναι μόνο του στο δωμάτιό του ή στο μπάνιο, ότι δηλαδή χρειάζεται ιδιωτικότητα. Του δίνω συγκεκριμένα παραδείγματα όπου μπορεί να κατανοήσει πιο εύκολα τις «προσωπικές στιγμές» (π.χ., επίσκεψη στο μπάνιο).
  • Δεν το μαλώνω γι αυτή του τη συμπεριφορά: Είναι σημαντικό να μην το μαλώσω και να μην του δημιουργήσω ψυχικά τραύματα, να μην αντιληφθεί πως ο αυνανισμός είναι κάτι κακό και αρχίσει να νιώθει ενοχικά.
  • Προσπαθώ να του αποσπάσω τη προσοχή: μέσα από δραστηριότητες ή να το φωνάξω να με βοηθήσει σε κάτι.
  • Ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική διαδικασία: Ναι, το παιδί μου θα συνεχίσει να ανακαλύπτει το σώμα του και τις αισθήσεις του! Ο αυνανισμός δεν μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την υγεία ενός παιδιού. Αντιθέτως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στις αντιδράσεις του γονιού και του σχολικού περιβάλλοντος του παιδιού, που αποτελούν τα βασικότερα πλαίσια για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Πότε θα ανησυχήσει ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός;

  • Όταν το παιδί συνεχίζει να αυνανίζεται επίμονα μπροστά σε άλλους ανθρώπους, μετά το πέρας των 5 με 6 ετών.
  • Εάν το παιδί επιχειρεί επίμονα να δει ή να αγγίξει τα γεννητικά όργανα των συνομήλικων του ή άλλων ανθρώπων.
  • Εάν το παιδί παρουσιάζει αξιοσημείωτη σεξουαλική συμπεριφορά ή ανησυχίες για την ηλικία του και υποψιάζεστε ότι έχει επιδεχθεί σεξουαλικά ερεθίσματα από κάποιο τρίτο πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης: «Όταν το παιδί αυνανίζεται στο σχολείο, πώς πρέπει να διαχειριστεί το θέμα ο εκπαιδευτικός!»

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved