«Είδα το γιο μου να χρησιμοποιεί τα καλλυντικά μου. Tι σημαίνει αυτό;». Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Υπάρχουν φορές όπου το αγόρι, μέσα από την επιθυμία του να πλησιάσει και να εκφράσει το θαυμασμό του στη μητέρα του, προσπαθεί να μιμηθεί και να αντιγράψει κάποιες συμπεριφορές της.

Θάνος Ασκητής
«Είδα το γιο μου να χρησιμοποιεί τα καλλυντικά μου. Tι σημαίνει αυτό;». Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει ρούχα ή άλλα αντικείμενα περιποίησής της, όπως τα καλλυντικά της για παράδειγμα.

Η εικόνα του αγοριού, το οποίο έχει βάψει με κραγιόν τα χείλη του ή έχει φορέσει κάποια γυναικεία ρούχα πολλές φορές αναστατώνει και δημιουργεί πανικό στους γονείς. Ανησυχούν για τον σεξουαλικό προσανοτολισμό του παιδιού και δημιουργείται ένταση μεταξύ τους. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι γονείς οφείλουν να παραμένουν ψύχραιμοι και να μην προβαίνουν σε παρορμητικές αντιδράσεις. Δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο γεγονός, και πρέπει να καταλάβουν ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια συμπεριφορά μίμησης και αντιγραφής του γονεϊκού προτύπου.

Η σωστή αντίδραση των γονιών σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις είναι η ενίσχυση του αγοριού στο ρόλο της ταυτότητάς του. Για παράδειγμα ο πατέρας οφείλει να ενεργοποιηθεί περισσότερο και να βγαίνουν μαζί έξω ή να συζητάνε για θέματα ανδρικού περιεχομένου ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ταυτότητα και τον ρόλο του φύλου στον γιο του.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved