Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μπορεί να βοηθήσει η κατάλληλη διατροφή;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία διαταραχή που εμφανίζεται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μπορεί να βοηθήσει η κατάλληλη διατροφή;

Χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού είναι τα παρακάτω:

• Ωοθήκες πολυκυστικής μορφολογίας
• Μη τακτική ωορηξία
• Αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων

Αν συγκεντρώνετε τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού τότε μπορεί να έχετε μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:
 Ασταθή έμμηνο κύκλο
 Υπερτρίχωση στο πρόσωπο, το στήθος και την κοιλιά
 Ακμή
 Αυξημένο σωματικό βάρος
 Προβλήματα υπογονιμότητας

Η αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ποιο ρόλο λοιπόν καλείται να παίξει η διατροφή;

Ένα υγιεινό πλάνο διατροφής μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου και να προλάβει την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη στο μέλλον που συνδέονται με αυτό. Το διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά, αποφεύγοντας λιπαρά, σακχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που προσπαθείτε να προχωρήσετε σε εγκυμοσύνη, το παραπάνω ισορροπημένο πλάνο είναι απαραίτητο προκειμένου το σώμα να προετοιμαστεί γι’αυτήν την περίοδο.

Μπορούν οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη να βοηθήσουν;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο που μας δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου πλούσιου σε υδατάνθρακες. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που αυξάνουν αργά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό συμβαίνει γιατί βελτιώνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης, τα επίπεδα της οποίας μπορεί να είναι αρκετά αυξημένα σε αυτήν την περίπτωση, οδηγώντας και σε αύξηση της τεστοστερόνης που εντείνει τα συμπτώματα της ακμής, της υπετρίχωσης και του ασταθούς έμμηνου κύκλου. Μερικές τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, το μήλο, το αχλάδι, τα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, το καρότο, το μπρόκολο, η μελιτζάνα και η ντομάτα.

Η απώλεια βάρους είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως έστω και μία μικρή απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυστικών Ωοθηκών. Η απώλεια 0.5-1 κιλού ανά εβδομάδα είναι ένας εφικτός στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί με ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα.

Συμπερασματικά, ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός στη διαχείριση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών βελτιώνοντας τα συμπτώματα και προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη στο μέλλον.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πολυκυστικές Ωοθήκες & Θεραπεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί
Πολυκυστικές Ωοθήκες: Συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved