Ποια η σχέση της διατροφής με τη στοματική υγεία των παιδιών;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη στοματική υγεία των παιδιών σε συνδυασμό με τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών μετά τα γεύματα.

Ποια η σχέση της διατροφής με τη στοματική υγεία των παιδιών;

Η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων συμπεριλαμβανομένων της ζάχαρης και του αμύλου και ιδιαίτερα ο χρόνος παραμονής των υπολειμμάτων τους στο στόμα είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στη φθορά των δοντιών.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διατηρήσουν τη στοματική τους υγεία ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.
Αποφύγετε τα κολλώδη τρόφιμα. Οι σταφίδες, τα ξερά σύκα, τα ζαχαρωτά, το μέλι και η καραμέλα κολλούν στα δόντια και προκαλούν φθορά. Αν ωστόσο τα επιλέγετε τότε τα παιδιά καλό θα είναι να πλένουν όσο το δυνατό συντομότερα τα δόντια τους.
Ενθαρρύνετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως snack. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού γεγονός που δεν επιτρέπει εύκολα την παραμονή υπολειμμάτων στο στόμα.
Αποφεύγετε τα γλυκά ως snack. Αν επιλέξετε να δώσετε στο παιδί σας κάποιο γλυκό, τότε καλύτερα να το προσφέρετε μετά το κυρίως γεύμα. Η αυξημένη παραγωγή σιέλου κατά τη διάρκεια του γεύματος θα βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών.
Μην ενθαρρύνετε τη συχνή κατανάλωση snacks μέσα στη μέρα. Ένα δεκατιανό κι ένα απογευματινό snack είναι αρκετά στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής. Το συχνό τσιμπολόγημα ανάμεσα στα κυρίως γεύματα παρέχει συνεχώς τροφή στα βακτήρια του στόματος οδηγώντας σε πλάκα και άλλες φθορές στα δόντια. Αντίθετα, ο χρόνος που μεσολαβεί όταν δεν καταναλώνουμε κάποια τροφή δίνει χρόνο στο σίελο του στόματος να καθαρίζει υπολείμματα τροφών.
Χρησιμοποιήστε το νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης. Οι χυμοί και το γάλα περιέχουν σάκχαρα, η παρουσία των οποίων ενισχύει τη δράση των βακτηρίων του στόματος.
Ενισχύστε τη διατροφή των παιδιών με ασβέστιο. Μην ξεχνάτε ότι πέρα από τα γαλακτοκομικά, καλές πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο και οι ξηροί καρποί.
Τέλος, μην ξεχνάτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τη στοματική υγεία.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved