Οι τροφές που βοηθούν ένα παιδί να ψηλώσει

Το ύψος που θα φτάσει ένα παιδί απασχολεί συχνά τους γονείς όταν διαπιστώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι εκείνος που αναμένουν.

Ευσταθία Παπαδά
Οι τροφές που βοηθούν ένα παιδί να ψηλώσει

Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το ύψος που θα αναπτύξει τελικά ένα παιδί σχετίζεται με τη γενετική προδιάθεση αλλά και το φύλο. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η αύξηση του ύψους είναι ταχεία κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, στη συνέχεια μειώνεται ο ρυθμός της καθώς το παιδί διανύει την παιδική ηλικία και αυξάνεται πάλι στην εφηβεία.

Η διατροφή καλείται να συνδράμει στην επίτευξη του μέγιστου ύψους που μπορεί ένα παιδί να φτάσει με βάση τους παράγοντες που αναφέραμε. Ας δούμε λοιπόν ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την αύξηση του ύψους.
Πρωτεΐνες: Είναι απαραίτητα συστατικά που συμβάλουν στη μυική ανάπτυξη και όχι μόνο. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας θα βρείτε σε ζωικές πηγές που ωστόσο θα πρέπει να επιλέγετε με προσοχή, έτσι ώστε να μην είναι πλούσιες σε κορεσμένο λίπος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επιλέγουμε άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Το αυγό περιέχει επίση πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας θα βρείτε και στα όσπρια, στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς, τα οποία όμως όταν συνδυαστούν δίνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Ασβέστιο: Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας και πυκνότητας. Πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, τα αποξηραμένα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη αυτή σε συνδυασμό με το ασβέστιο είναι απαραίτητη για το βέλτιστο σχηματισμό των οστών. Η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία στην οποία πρέπει να εκτιθέμεθα με γυμνό δέρμα για περίπου 15 λεπτά 3 φορές κάθε εβδομάδα σε περίπτωση που έχουμε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ απαιτείται περισσότερος χρόνος για τα σκουρόχρωμα δέρματα. Επιπλέον, τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά είναι καλές πηγές βιταμίνης D.
Ψευδάργυρος: Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για την αύξηση του ύψους των παιδιών είναι ο ψευδάργυρος που βρίσκεται κυρίως στο κρέας και τα θαλασσινά, αλλά και σε δημητριακά.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πώς η ποικιλία στη διατροφή των παιδιών είναι απαραίτητη για να φτάσουν το μέγιστο ύψος που καθορίζεται από τα γονίδια και τους υπόλοιπους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένα πρότυπο διατροφής που βασίζεται στη Μεσογειακή πυραμίδα είναι ένας κατάλληλος οδηγός που θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε το εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved