Προβιοτικά: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και μύκητες που ζουν στο έντερό μας και αποτελούν τη λεγόμενη «φυσιολογική μικροχλωρίδα». Παρόλο που όταν ακούτε για μύκητες και βακτήρια σκέφτεστε κάτι βλαβερό, τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για την υγεία του πεπτικού και όχι μόνο.

Προβιοτικά: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία;

Πολυάριθμες μελέτες συσχετίζουν την ανισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας με τη δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Γι’αυτό και πολλοί γαστρεντερολόγοι συχνά συστήνουν τη λήψη προβιοτικών για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάποιες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά μπορούν να μας βοηθήσουν και στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, στην πρόληψη του κρυολογήματος και των αλλεργιών, αλλά και στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

woman sitting on a toilet 1800x1236

Τα πιο κοινά είδη βακτηρίων με ευεργετική δράση είναι εκείνα του γένους Lactobacillus και Bifidobacterium. Τα προβιοτικά υπάρχουν στο κεφίρ και σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, ενώ τελευταία η βιομηχανία τροφίμων έχει εμπλουτίσει κι άλλα προϊόντα με προβιοτικά, όπως τους χυμούς φρούτων. Ωστόσο, πέρα από τα τρόφιμα, τα προβιοτικά κυκλοφορούν και με τη μορφή συμπληρωμάτων, περιέχοντας διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Επιπλέον θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως για να διατηρήσετε την ισορροπία θα πρέπει να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες πρεβιοτικών ουσίων, που λειτουργούν ως τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος φυτικών ινών που βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως οι μπανάνες, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φασόλια.

Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να ενισχύσετε τη φυσιολογική σας μικροχλωρίδα με τους παραπάνω τρόπους, ώστε να διατηρείτε μακροπρόθεσμα την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και όχι μόνο.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved