Χυμός cranberry: Μπορεί να μας βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων;

Τα cranberries έχουν αναγνωριστεί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες λόγω της παρουσίας φλαβονοειδών, βιταμίνης Ε και βιταμίνης C. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθώντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Χυμός cranberry: Μπορεί να μας βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων;

Ερευνητικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση cranberries με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, όπως η προστασία από την πλάκα, την τερηδόνα, τον καρκίνο του μαστού και τις ουρολοιμώξεις.

Οι ουρολοιμώξεις θα ταλαιπωρήσουν το 60% των γυναικών τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή τους, όταν αναπτύσσονται μικρόβια στο ουροποιητικό σύστημα. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή αίσθημα καψίματος κατά τη διούρηση αλλά και συχνοουρία. Η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών, ωστόσο η συχνή χρήση τους καθιστά τα βακτήρια ανθεκτικά στη δράση τους. Έτσι, σταδιακά οι γυναίκες που υποφέρουν συχνά από ουρολοιμώξεις δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

landscape 1460654009 uti cranberry juice

Πρόσφατη μελέτη προτείνει την κατανάλωση χυμού cranberry για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 400 γυναίκες, με μέσο όρο την ηλικία των 40, κατανάλωναν 1 ποτήρι χυμό cranberry ή placebo καθημερινά για 24 εβδομάδες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, η εμφάνιση των ουρολοιμώξεων μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα των γυναικών που έπιναν το χυμό σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν το placebo.

Έτσι, ο χυμός cranberry μπορεί να βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε ο χυμός που επιλέγετε να είναι φυσικός και όχι κάποιο είδος φρουτοποτού που περιέχει ζάχαρη.

Επιπρόσθετα, αν θέλετε να προλάβετε τις ουρολοιμώξεις καλό θα ήταν να πίνετε αρκετό νερό, να αποφεύγετε το αλκοόλ και τον καφέ, και να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved