Καλοκαιρινά tips διατροφής για ξηρό δέρμα, ξηρά μαλλιά, μυκητιάσεις και μυικές κράμπες!

Το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά! Οι στιγμές ξενοιασιάς και χαλάρωσης δεν αργούν για τους περισσότερους, ωστόσο μην αφήσετε τον ήλιο και τη ζέστη να σας χαλάσουν τις διακοπές. Η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα μικροπροβλήματα που προκύπτουν.

Καλοκαιρινά tips διατροφής για ξηρό δέρμα, ξηρά μαλλιά, μυκητιάσεις και μυικές κράμπες!

Ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα. Ο ιδρώτας, το αλάτι και το χλώριο συμβάλλουν στην ξηροδερμία, ενώ ο ήλιος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος προκαλώντας εγκαύματα. Αν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία του δέρματός σας μην ξεχνάτε:

Να λαμβάνετε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνη C, επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά καθημερινά στα περισσότερα γεύματα της ημέρας.
• Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άπαχο κρέας.
Να ενυδατώνεστε επαρκώς. Η ενυδάτωση είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι για την υγεία της επιδερμίδας. Οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 8-10 ποτήρια υγρών και οι άνδρες 10-12 ποτήρια καθημερινά.

Ξηρά μαλλιά. Η πιο συχνή αιτία που τα μαλλιά σας είναι ταλαιπωρημένα είναι η έκθεση στον ήλιο, το αλάτι και το χλώριο. Φροντίστε τη διατροφή σας για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή.
• Επιλέγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια), ασβέστιο (γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί) και ψευδάργυρο (κρέας και ψάρι).
• Ενισχύστε την πρωτεϊνική πρόσληψη, καθώς βασικό συστατικό των μαλλιών είναι η πρωτεΐνη κερατίνη.

Μυκητιάσεις. Οι μυκητιάσεις στην ευαίσθητη περιοχή είναι συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι, καθώς η παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιώ αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης μυκήτων. Αν θέλετε να συμβάλετε στην πρόληψη των μυκητιάσεων αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης που ευνοούν τις μυκητιάσεις.

Μυϊκές κράμπες. Οι κράμπες οφείλονται στην αφυδάτωση μέσω της εφίδρωσης και της άσκησης. Για την πρόληψή τους:
Ενυδατώνεστε τακτικά ιδίως αν ιδρώνετε πολύ και ασχολείστε με κάποιο άθλημα.
Αναπληρώνετε τις απώλειες ηλεκτρολυτών. Μπορείτε περιστασιακά να χρησιμοποιείτε κάποιο αθλητικό ποτό μετά την άσκηση. Επιλέγετε επίσης τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως οι μπανάνες, οι πατάτες και το σπανάκι.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved