Ιδανική διατροφή για γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία περίοδος που μπορεί να δυσκολεύει την καθημερινότητα πολλών γυναικών λόγω των συμπτωμάτων που προκαλεί, όπως οι εξάψεις, η οστεοπόρωση, οι πονοκέφαλοι, κακή διάθεση και οι αϋπνίες.

Ιδανική διατροφή για γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ομαλή μετάβαση σε αυτήν τη νέα περίοδο είναι η ισορροπημένη διατροφή. Αν βρίσκεστε λοιπόν σε αυτή τη φάση της ζωής σας δείτε ποια σημεία στη διατροφή σας απαιτούν προσοχή.

Λαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου. Η διατήρηση της οστικής πυκνότητας και η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι πολύ σημαντική γι’αυτό και θα πρέπει, πέρα από τα γαλακτοκομικά που είναι πηγή ασβεστίου, να εντάξετε στη διατροφή σας και τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το μπρόκολο και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο.
Διατηρήστε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας. Προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα αυγά, τα ψάρια και το άπαχο κρέας. Επιλέγετε τουλάχιστον 3 τρόφιμα από τα παραπάνω καθημερινά.
Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει συνολικά να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες.
Δώστε προσοχή στην καλή ενυδάτωση. Πίνετε 1.5-2L υγρών καθημερινά συμπεριλαμβάνοντας κατά κύριο λόγο το νερό, αλλά και τους χυμούς, τις σούπες και τα αφεψήματα.
Αποφύγετε τις καυτερές τροφές, το αλκοόλ και την καφεΐνη αν υποφέρετε από εξάψεις, καθώς τα παραπάνω μπορεί να επιβαρύνουν τα συμπτώματα.
Περιορίστε τα κακά λιπαρά αποφεύγοντας το λιπαρό κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα τυριά. Προτιμήστε τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας επιλέγοντας το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
Διατηρήστε το βάρος σας στο φυσιολογικό εύρος. Αν έχετε παραπάνω κιλά μειώστε το μέγεθος της μερίδας σας, αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα λιπαρά κι εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ωστόσο, μην παραλείπετε γεύματα και μην καταφεύγετε σε στερητικές δίαιτες.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved