Προστατευτείτε από τον καρκίνο με σωστή διατροφή. Από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα του δυτικού πολιτισμού είναι ο καρκίνος, του οποίου τα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται και δυστυχώς σε όλο και νεότερα άτομα.

Ευσταθία Παπαδά
Προστατευτείτε από τον καρκίνο με σωστή διατροφή. Από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Πέρα από το γενετικό υπόβαθρο και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Για να προστατευτείτε υιοθετήστε τις παρακάτω συμβουλές για όλη την οικογένεια.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, καθώς το υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ενσωματώστε ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας. Όσο περισσότερα χρώματα βλέπετε στο πιάτο τόσο καλύτερα! Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτοχημικά, ουσίες με αντικαρκινική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Μειώστε την κατανάλωση κρέατος. Επιλέγετε κόκκινο κρέας μόνο μία φορά σε εβδομαδιαία βάση και αποφύγετε τα αλλαντικά και τα καπνιστά κρέατα, καθώς τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα αλλαντικά αλλά και οι μέθοδοι καπνίσματος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς με αυτή τη συνήθεια συνδέονται πολύ τύποι καρκίνου, όπως αυτοί του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε μην ξεπερνάτε τη μία μερίδα οι γυναίκες και τις δύο μερίδες οι άνδρες.
Επιλέγετε συχνότερα τα σταυρανθή λαχανικά στη διατροφής σας. Το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και είναι γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση.
Πείτε ναι στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, τα ραδίκια και τα σέσκουλα. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και φυτοχημικών που δρουν προστατευτικά ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου.
Καταναλώνετε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτοχημικά και προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλάβες που οδηγούν στην καρκινογένεση.
Επιλέγετε τις φράουλες, τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα όσο πιο συχνά μπορείτε, καθώς τα συγκεκριμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων από οξειδωτικούς παράγοντες.
Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση. Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, καθώς μειώνει τη συγκέντρωση επικίνδυνων ουσιών στην κύστη και μέσω της συχνής διούρησης οδηγεί στην αποβολή τους.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved