Ποιοτική διατροφή παρά την οικονομική κρίση: Είναι εφικτή;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής αλλά και τις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα ζήτημα που απασχολεί όλους μας.

Ποιοτική διατροφή παρά την οικονομική κρίση: Είναι εφικτή;

Συχνά πολλοί από εσάς με ρωτούν. «Πώς είναι δυνατόν να κάνω ποιοτικές επιλογές τροφίμων που συνήθως είναι ακριβές, όταν είμαι άνεργος/χρεωμένος και παλεύω να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου;»

Δυστυχώς τα τελευταία δεδομένα καταδεικνύουν πως το 80% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών, το 70% έχει κάνει περικοπές στην κατανάλωση ειδών διατροφής, ενώ τουλάχιστον το 15% δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες σε βασικά αγαθά.

Πλήθος μελετών καταδεικνύουν ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές καταλήγουν σε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία είναι οικονομικότερα, ενώ μειώνεται η πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών συστατικών. Έτσι ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι υπερλιπιδαιμίες και η παχυσαρκία. Η οικονομική κρίση επηρεάζει εξίσου και την παιδική διατροφή, καθώς περίπου 500.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ωστόσο, μπορούμε να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό αλλά και συνάμα οικονομικό τρόπο διατροφής επιλέγοντας τη Μεσογειακή Διατροφή. Το υγιεινό αυτό διατροφικό πρότυπο περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης. Επίσης, προτείνεται μέτρια κατανάλωση ψαριών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες χωρίς να ξοδεύουμε πολλά χρήματα:

Προτιμούμε φρούτα και λαχανικά εποχής που είναι περισσότερο θρεπτικά και πιο οικονομικά.
Επιλέγουμε ψάρια χαμηλού κόστους και δεν τα αποκλείουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Οικονομικές αλλά και πολύ θρεπτικές επιλογές είναι ο γαύρος και η σαρδέλα.
Καταναλώνουμε κόκκινο κρέας μόνο μία φορά κάθε εβδομάδα, διασφαλίζοντας έτσι την υγεία μας από την υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αλλά και την τσέπη μας από τα έξοδα.
Εντάσσουμε τα όσπρια στη διατροφής μας 2 φορές σε εβδομαδιαία βάση που είναι οικονομικά και πολύ θρεπτικά.
Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακς (π.χ.τσιπς, κρουασάν κτλ) που μας κοστίζουν, αλλά μας παρέχουν μηδαμινές ποσότητες θρεπτικών συστατικών.
Ετοιμάζουμε το κολατσιό των παιδιών από το σπίτι κι έτσι είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά δεν υποκύπτουν σε ανθυγιεινές επιλογές του κυλικείου, αλλά και γλυτώνουμε το νοικοκυριό μας από περιττά έξοδα.
Δεν πετάμε φαγητό που περισσεύει, αλλά είτε το καταψύχουμε είτε το καταναλώνουμε την επόμενη ημέρα συμπληρώνοντας με άλλα τρόφιμα (π.χ. συνδυάζουμε το ρύζι που έμεινε από την προηγούμενη ημέρα με τις φακές της επόμενης).
Πηγαίνουμε στο supermarket με λίστα των τροφίμων που θα καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα αυστηρά χωρίς να κάνουμε περιττές σπατάλες.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η ποιοτική διατροφή μπορεί να είναι εφικτή ως ένα βαθμό σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αρκεί να κάνουμε προσεκτικές επιλογές.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved