Ισορροπημένη διατροφή και παιδιά: Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας καταλαμβάνει σταθερά τις πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία. Η κακή ποιότητα διατροφής σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην υπέρμετρη αύξηση βάρους στα παιδιά.

Ισορροπημένη διατροφή και παιδιά: Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση

Καθώς οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών και το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πρώτο που θα τα επηρεάσει, θα πρέπει εσείς να γίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι. Ακόμα κι αν οι ώρες εργασίας δεν σας επιτρέπουν να φάτε όλοι μαζί καθημερινά, επιδιώκετε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν το μεσημέρι απουσιάζετε από το σπίτι, το δείπνο είναι μία καλή ευκαιρία να συγκεντρωθείτε όλοι μαζί. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά «αντιγράφουν» τις συνήθειές σας και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στα ψώνια της εβδομάδας. Αν πρόκειται για παιδιά μικρότερης ηλικίας, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσετε μαζί τα φρούτα και τα λαχανικά και να είστε σίγουροι ότι τα διαφορετικά μεγέθη και χρώματα θα τα εντυπωσιάσουν. Αν πάλι πρόκειται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, διαβάστε μαζί τις ετικέτες τροφίμων, αναγνωρίστε τα υγιεινά σε σχέση με τα ανθυγιεινά τρόφιμα και κάνετε έξυπνες επιλογές.

Παρακινήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν με το μαγείρεμα. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ασφάλεια των παιδιών και ανάλογα με την ηλικία τους, βάλτε τους μικρούς «μάγειρες» στην κουζίνα προκειμένου να εξοικειωθούν με τα διάφορα τρόφιμα και να έχουν αγωνία να δοκιμάσουν αυτό που έφτιαξαν.

Δοκιμάστε τρόφιμα που τα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν και δείξτε ενθουσιασμό. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανότερο να επηρεάσετε θετικά τα παιδιά και να δοκιμάσουν τρόφιμα που αρνούνταν πεισματικά.

Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση. Ακόμα και αν θέλετε να χαλαρώσετε παράλληλα με το φαγητό σας, προτιμήστε να κάτσετε στο τραπέζι με τα παιδιά σας, να γευματίσετε και ταυτόχρονα να κουβεντιάσετε για τα νέα της ημέρας. Μην ξεχνάτε ότι όταν τρώμε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μας τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής τόσο εμείς όσο και τα παιδιά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved