«Τι να φάω πριν τη άσκηση;», η διατροφολόγος του Mothersblog συμβουλεύει!

Μέσα από τη στήλη μας έχουμε επισημάνει πολλές φορές τη σημασία του συνδυασμού της ισορροπημένης διατροφής με την άσκηση, όχι μόνο για την απώλεια και τη συντήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

«Τι να φάω πριν τη άσκηση;», η διατροφολόγος του Mothersblog συμβουλεύει!

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχολογικής υγείας κι ευεξίας.

Για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσετε για πάντα ένα σταθερό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας επιλέξτε το είδος που σας αρέσει και ταιριάζει στο χαρακτήρα και το ωράριό σας. Αν για παράδειγμα βρίσκετε το γυμναστήριο βαρετό, αλλά σας αρέσει το περπάτημα, βγείτε στο πάρκο της περιοχή σας όπου το πράσινο σε συνδυασμό με την άσκηση θα σας κάνει να ξεχάσετε τα άγχη της καθημερινότητας. Τώρα το καλοκαίρι μπορείτε να εντάξετε και το κολύμπι στη θάλασσα στο πρόγραμμά σας.

Πολλοί όμως αναρωτιέστε αν, πότε και τι θα πρέπει να τρώτε πριν από την άσκηση. Το ιδανικό είναι να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ που να συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες περίπου 1 ώρα πριν την άσκηση. Αν πρόκειται να ασκηθείτε μετά από ένα κυρίως γεύμα αφήστε να μεσολαβήσουν 2-3 ώρες μέχρι να ξεκινήσετε τη γυμναστική σας.

Καταναλώνοντας ένα μικρό σνακ 1 ώρα πριν από την άσκηση θα εξασφαλίσετε για τον οργανισμό σας επαρκή επίπεδα γλυκόζης προκειμένου να έχετε αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Θα πρέπει όμως να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η κατανάλωση μεγάλου όγκου τροφής πριν από την άσκηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία κι έμετο κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Επιλέξτε λοιπόν ένα σνακ 100-300 θερμίδων χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά με συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων, όπως αυτά που σας προτείνω παρακάτω:

• 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης και αποξηραμένα φρούτα
• 2-3 κράκερς ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών
• Κομμάτια φρούτων (π.χ. μπανάνα) με λίγο τυρί cottage
• 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 μπάρα δημητριακών
• Smoothies με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτα της επιλογής σας

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα από σήμερα και μην προσπαθείτε να βρείτε δικαιολογίες, όπως η κούραση και η έλλειψη χρόνου. Τα οφέλη της θα σας ανταμείψουν!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved