Πρέπει τα παιδιά να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Η διαθεσιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πάρα πολλοί συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών σε κάθε συμπλήρωμα με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού.

Πρέπει τα παιδιά να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής πολλοί καταφεύγουν σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καθώς η διατροφή τους δεν είναι επαρκής. Τί γίνεται όμως όταν πρόκειται για τα παιδιά; Πότε χρειάζονται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Τα παιδιά χρειάζονται τα συμπληρώματα διατροφής μόνο σε περίπτωση μίας διατροφικής ανεπάρκειας, η οποία όμως θα πρέπει να είναι διαγνωσμένη. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η σιδηροπενική αναιμία, οπότε το παιδί συνήθως θα χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου ύστερα από την καθοδήγηση του παιδιάτρου. Άλλες τέτοιες περιπτώσεις αφορούν σε παθολογικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από δυσαπορρόφηση, όπως η νόσος Crohn.

Ωστόσο, ένα παιδί που ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Η άσκοπη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί μάλιστα να οδηγήσει σε συμπτώματα τοξικότητας λόγω υπερφόρτωσης του οργανισμού με κάποιες βιταμίνες.

Αν το παιδί σας καταναλώνει 3 θρεπτικά κυρίως γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, δείπνο) και 2 ποιοτικά ενδιάμεσα snacks, τότε οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποια ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά είναι μηδαμινές.

Έτσι λοιπόν, φροντίστε η διατροφή του παιδιού σας να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (άπαχο κρέας, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά) προκειμένου να μην χρειαστεί ποτέ ενίσχυση με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Σε καμία περίπτωση μην αποφασίσετε μόνοι σας να χορηγήσετε κάποιο συμπλήρωμα στο παιδί, παρά μόνο υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved