Πώς δεν θα ξεφύγω από τη δίαιτά μου όταν τρώω έξω;

Πήρατε τη μεγάλη απόφαση και ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα διατροφής για να ξεφορτωθείτε εκείνα τα περιττά κιλά που δεν μπορείτε εδώ και καιρό να χάσετε... Η εβδομάδα κυλάει κανονικά και είστε χαρούμενοι που ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμά σας τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς δεν θα ξεφύγω από τη δίαιτά μου όταν τρώω έξω;

Έρχεται το Σαββατοκύριακο όμως και οι προσκλήσεις για φαγητό έξω με φίλους κάνουν την εμφάνισή τους. Σκέφτεστε ότι πάλι θα βγείτε εκτός προγράμματος και ο κόπος όλης της εβδομάδας θα πάει χαμένος; Δεν χρειάζεται πανικός! Μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση κατάλληλα, έτσι ώστε και να ευχαριστηθείτε την έξοδό σας αλλά και να μην προσλάβετε περιττές θερμίδες.

Ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές.

• Αν έχετε κανονίσει κάποια βραδινή έξοδο για φαγητό, τότε φροντίστε το μεσημεριανό σας γεύμα να είναι ελαφρύ, όπως για παράδειγμα 1 μεγάλο μπολ σαλάτα με 1 βραστό αυγό ή 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και βραστή γαλοπούλα. Αν πάλι πρόκειται για μία μεσημεριανή έξοδο, τότε φροντίστε το δείπνο σας να είναι επίσης κάτι ελαφρύ όπως 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα ή 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης.
Μην παραλείψετε γεύματα προκειμένου να είστε ελεύθεροι να καταναλώσετε ό,τι σας αρέσει κατά την έξοδό σας. Αυτή είναι μία μεγάλη παγίδα στην οποία συχνά πέφτουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη λύση σε τέτοιες καταστάσεις. Καταναλώστε όπως πάντα το πρωινό σας και τα ενδιάμεσα snacks, έτσι ώστε να μην πεινάτε πολύ όταν βγείτε έξω.
Φροντίστε να κανονίσετε την έξοδό σας σε ένα εστιατόριο όπου υπάρχουν πολλές επιλογές για να μην μπορείτε έυκολα να παρασυρθείτε από τους διατροφικούς «πειρασμούς».
Αποφύγετε τα διάφορα ορεκτικά που θα έρθουν στο τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για ψητά λαχανικά. Προτιμήστε άφθονη σαλάτα, η οποία όμως καλό θα ήταν να μην περιέχει λιπαρά dressings.
Αποφύγετε το ψωμί που έρχεται συνήθως πρώτο και όλοι υποκύπτουμε μέχρι να έρθουν τα πρώτα πιάτα στο τραπέζι. Αμέσως έχετε «γλυτώσει» περίπου 100-150 θερμίδες που εξαρτώνται πάντα από το βάρος της φέτας του ψωμιού.
Σαν κυρίως πιάτο, προτιμήστε κάποιο ψητό κρέας ή ψάρι με συνοδευτικό ωμά, ψητά ή βραστά λαχανικά. Αποφύγετε τηγανητά τρόφιμα και συνταγές με κρέμα γάλακτος. Αν το πιάτο που έχετε επιλέξει έχει ως συνοδευτικό τηγανητές πατάτες, ζητήστε να σας βάλουν μόνο λαχανικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθείτε.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην κατανάλωση αλκοόλ. Ένα με δύο ποτηράκια κρασί είναι μία λογική ποσότητα για να μην λάβετε περιττές θερμίδες.
Ως επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα ή γιαούρτι με μέλι. Αν πάλι η παρέα σας προτιμήσει κάποιο άλλο είδος γλυκού, τότε φροντίστε να μοιραστείτε το γλυκό σας με κάποιον άλλο.
Την επόμενη ημέρα αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα προκειμένου να «διώξετε» τις περιττές θερμίδες.

Ακολουθώντας λοιπόν όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσετε να αποφύγετε τις μεγάλες ατασθαλίες που θα σας βγάλουν εκτός προγράμματος. Άλλωστε πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως τα άτομα σε δίαιτα που απολαμβάνουν κι ένα λίγο πιο ελεύθερο γεύμα μέσα στην εβδομάδα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τηρήσουν τη δίαιτά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved