Τροφές για δυνατό μυαλό και μνήμη! Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου και η ικανότητα της μνήμης θα πρέπει να απασχολεί τόσο τα μικρότερα όσο και τα μεγαλύτερα μέλη μιας οικογένειας. Για να έχετε λοιπόν δυνατό μυαλό και μνήμη θα πρέπει να εντάξετε τις παρακάτω τροφές στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο.

Ευσταθία Παπαδά
Τροφές για δυνατό μυαλό και μνήμη! Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Σολωμός και σαρδέλες: Τα ψάρια αυτά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, εφόσον δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά επίσης ασκούν και αντιοξειδωτική δράση. Καταναλώστε τα παραπάνω ψάρια 2-3 φορές την εβδομάδα.

Δημητριακά ολικής άλεσης: Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι σημαντικά συστατικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βρώμη, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αλλά και το καστανό ρύζι είναι μερικές καλές επιλογές δημητριακών που θα πρέπει να εντάξετε καθημερινά στο διαιτολόγιό σας.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας. Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, ηλιόσποροι είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που έχετε. Προτιμήστε τις ανάλατες εκδοχές τους, καθώς η υπερκατανάλωση νατρίου σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας.

Ρόδι: Το ρόδι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «υπερτροφή», καθώς περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη δράση των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών. Αν η κατανάλωση του φρούτου σας δυσκολεύει λόγω των σπόρων, μπορείτε να πιείτε το χυμό του και να απολαύσετε τα οφέλη του.

Βατόμουρα: Τα βατόμουρα έχουν μελετηθεί για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις τους και πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τα βατόμουρα με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Alzheimer και άνοιας. Προτιμήστε τα φρέσκα βατόμουρα όσο πιο συχνά μπορείτε μέσα στην εβδομάδα.

Σκούρα σοκολάτα: Μία τροφή πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και φυσικά διεγερτικά που βελτιώνουν την πνευματική απόδοση και τη διάθεση. Επίσης πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη των 30 γραμμαρίων.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved