Ο ρόλος της βιταμίνης D στο διαβήτη κύησης, από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

O σακχαρώδης διαβήτης της κύησης αποτελεί τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως μετά τον τοκετό υποχωρεί.

Ευσταθία Παπαδά
Ο ρόλος της βιταμίνης D στο διαβήτη κύησης, από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Κάποιες από τις κυριότερες επιπλοκές που συνδέονται με το διαβήτη της κύησης είναι η προεκλαμψία, η κακή ανάπτυξη του εμβρύου, η αυξημένη συχνότητα καισαρικής τομής, η γέννηση παιδιών μεγάλου βάρους και ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά κατά την ενήλικη ζωή. Λόγω λοιπόν όλων των παραπάνω, η καμπύλη γλυκόζης θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης σε όλες τις εγκύους.

Ένας παράγοντας που φαίνεται να συσχετίζεται με το διαβήτη της κύησης είναι η έλλειψη της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων ασβεστίου και φωσφόρου στον οργανισμό, για την υγεία των οστών, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης. Επίσης, η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση των συγκεντρώσεων της γλυκόζης στο αίμα και η έλλειψή της προκαλεί ινσουλινοαντίσταση και διαταραγμένη έκκριση της ινσουλίνης.

Τελευταίες επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης θέτουν τις εγκύους σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Για το λόγο αυτό η κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη D θα πρέπει να είναι μία σημαντική προτεραιότητα στην καθημερινότητα της εγκύου. Η βιταμίνη D συντίθεται από τον οργανισμό με την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά προσλαμβάνεται και μέσω της διατροφής.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά. Σε περίπτωση που ο γυναικολόγος το κρίνει σκόπιμο πιθανόν να χορηγηθεί και συμπλήρωμα βιταμίνης D σε εγκύους που κινδυνεύουν από έλλειψή της.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved