Πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τι μπορώ να κάνω; Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Με αφορμή την ερώτηση αναγνώστη, σήμερα θα μιλήσουμε για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς και για την αντιμετώπισή της μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ευσταθία Παπαδά
Πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τι μπορώ να κάνω; Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι η κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο, λόγω χαλάρωσης του σφιγκτήρα που τον συνδέει με το στομάχι. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν συμπτώματα της ΓΟΠΝ που περιλαμβάνουν το αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου, τον πόνο στο στήθος, τις διαταραχές ύπνου, το βήχα και άλλα. Για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τη ΓΟΠΝ θα πρέπει να κάνετε τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Τα μεγάλα γεύματα ευνοούν την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.
  • Αποφεύγετε τα λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, το πλήρες γάλα, τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και τα πικάντικα φαγητά, καθώς επιδεινώνουν την παλινδρόμηση.
  • Μειώστε την κατανάλωση όξινων τροφών, τα οποία ερεθίζουν τον οισοφάγο. Τέτοια είναι τα όξινα φρούτα και λαχανικά καθώς και οι χυμοί τους (π.χ. γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ανανάς, λεμόνι, τομάτα, σάλτσα ντομάτας).
  • Αποφεύγετε τον καφέ καθώς και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως αναψυκτικά τύπου cola. Επίσης, μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθώς το αλκοόλ δρα ερεθιστικά στον οισοφάγο.
  • Μην καταναλώνετε τσίχλες και καραμέλες, καθώς η ποσότητα αέρα που καταπίνετε εντείνει την παλινδρόμηση.
  • Αν έχετε περιττά κιλά θα πρέπει να μπείτε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αφού πλήθος επιστημονικών μελετών καταδεικνύει πως η απώλεια βάρους είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
  • Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας καλό είναι να μην φοράτε στενά ρούχα, να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά τα γεύματα και να ανυψώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού σας. Επίσης η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.
  • Σε περίπτωση που ο γαστρεντερολόγος σας έχει συστήσει και κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να το συνδυάσετε με όλες τις παραπάνω αλλαγές για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved