Τι να κάνω για να μην πάρω βάρος τα Χριστούγεννα; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Η καλύτερη γιορτή για μικρούς και μεγάλους πλησιάζει! Τα γιορτινά εδέσματα, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά, είναι λαχταριστά και δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Ευσταθία Παπαδά
Τι να κάνω για να μην πάρω βάρος τα Χριστούγεννα; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Όμως οι διατροφικές ατασθαλίες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πιθανόν να σας αφήσουν 1-2 κιλά στο πέρασμά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε την ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους σας; Είναι πολύ σημαντικό να απολαύσετε τις γιορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα χωρίς όμως να παρασυρθείτε σε υπερβολές. Ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές θα μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας, ενώ ταυτόχρονα θα γευτείτε τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.

• Καθώς οι προσκλήσεις σε γιορτινά τραπέζια είναι πολλές, είναι καλό να τηρήσετε μία ισορροπία στις διατροφικές σας επιλογές. Ιδανικά, επιλέξτε δύο από τα γιορτινά τραπέζια (π.χ. Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς), στα οποία θα μπορείτε να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποικιλία εδεσμάτων. Στις υπόλοιπες περιστάσεις φροντίστε να είστε πιο συγκρατημένοι.
• Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα προκειμένου να χορτάσετε πιο γρήγορα. Έτσι δεν θα μπείτε εύκολα στον πειρασμό να δοκιμάσετε «λίγο από όλα».
• Επιλέξτε όσο το δυνατόν άπαχα μέρη κρέατος (π.χ. στήθος γαλοπούλας) και αφαιρέστε το δέρμα όταν αυτό είναι εφικτό, καθώς έτσι μπορείτε να «γλυτώσετε» αρκετές θερμίδες.
• Τρώτε αργά! Απολαύστε την παρέα με τους συνδαιτημόνες σας και συνομιλήστε μαζί τους κατά τη διάρκεια του γεύματος, αποφεύγοντας έτσι την κατανάλωση περιττών θερμίδων.
• Μην δοκιμάσετε από όλα τα γλυκά που θα σερβιριστούν στο τραπέζι, καθώς έτσι κινδυνεύετε να προσλάβετε περισσότερες θερμίδες από τις συνολικές ημερήσιες θερμιδικές σας απαιτήσεις!
• Σε περίπτωση που είστε εσείς οι οικοδεσπότες ενός εορταστικού τραπεζιού, μπορείτε να προσαρμόσετε το μαγείρεμά σας έτσι ώστε να «ελαφρύνετε» τα εδέσματα που θα προσφέρετε στους καλεσμένους σας. Αποφύγετε τα λιπαρά dressings, μειώστε την ποσότητα ελαιολάδου, προτιμήστε άπαχο κρέας και προσφέρετε ποικιλία σαλατών.
• Μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα! Αν διατηρήσετε το πρόγραμμα της γυμναστικής σας κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα μπορέσετε πιο εύκολα να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved