Τι να κάνω όταν οι παππούδες κακομαθαίνουν τα παιδιά στο φαγητό; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικία και η οικογένεια είναι εκείνη που θα επηρεάσει την υιοθέτηση ή μη των υγιεινών διατροφικών προτύπων.

Ευσταθία Παπαδά
Τι να κάνω όταν οι παππούδες κακομαθαίνουν τα παιδιά στο φαγητό; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Κι ενώ εσείς προσπαθείτε να θέσετε κανόνες και όρια στο πρόγραμμα διατροφής των παιδιών, έρχεται η ώρα για την επίσκεψη στους παππούδες που πολλές φορές μπορεί να είναι καθημερινή και πολύωρη λόγω του φόρτου εργασίας σας.
Και τότε ξεκινούν τα προβλήματα...!

Καθώς ο παππούς και η γιαγιά δεν θέλουν να χαλάσουν χατίρι στα παιδιά φτάνουν στο άλλο άκρο, με συνέπεια να τους προσφέρουν πολλές από τις λιχουδιές στις οποίες εσείς έχετε βάλει κάποιο περιορισμό. Γλυκά, παγωτά και καραμέλες είναι μόνο μερικές από αυτές. Το σερβίρισμα μεγάλων μερίδων του κυρίως γεύματος είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι παππούδες πιστεύουν πως μόνο έτσι τα παιδιά θα μεγαλώσουν σωστά. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν όταν οι γονείς σας κακομαθαίνουν τα παιδιά σας χωρίς να τους στεναχωρήσετε;

• Ενημερώστε τους σχετικά με τα όρια που έχετε βάλει στη διατροφή των παιδιών. Αν για παράδειγμα επιτρέπετε την κατανάλωση κάποιου γλυκού μόνο 1-2 φορές σε εβδομαδιαία βάση, ζητήστε από τους γονείς σας να το σεβαστούν.
• Εξηγήστε τους πως οι μερίδες των παιδιών δεν πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές των ενηλίκων, αλλά μικρότερες. Παροτρύνετέ τους να σερβίρουν τα παιδιά σε μικρότερα πιάτα.
• Ενημερώστε τους για τους κινδύνους με τους οποίους σχετίζεται η αυξημένη πρόσληψη βάρους και η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία, αλλά και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη μετέπειτα υγεία και ψυχολογία των παιδιών.
• Αν τα παιδιά μένουν για πολλές ώρες με τους παππούδες και καταναλώνουν το κυρίως γεύμα μαζί τους, είναι καλό να σχεδιάσετε το εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο μαζί με τη μητέρα σας και να συμφωνήσετε ότι θα το τηρείτε. Εξηγήστε τους ότι δεν θα πρέπει να υποκύπτουν στις πιέσεις των παιδιών όταν κάποιο φαγητό δεν τους αρέσει, έτσι ώστε να μαγειρεύουν κάτι άλλο.

Συζητήστε λοιπόν όλα τα παραπάνω με τον παππού και τη γιαγιά, προκειμένου να μην υπάρχουν προστριβές και για να υιοθετήσουν τα παιδιά σας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved