«Τα παιδιά μου ζητούν συνέχεια fast food...Τι να κάνω;», Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Μία από τις αγαπημένες διατροφικές επιλογές των παιδιών είναι το «γρήγορο φαγητό». Η υπερκατανάλωση fast food όμως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία μικρών και μεγάλων, καθώς τέτοιου είδους τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.

«Τα παιδιά μου ζητούν συνέχεια fast food...Τι να κάνω;», Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Για να αποφύγετε λοιπόν τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις (π.χ. αύξηση σωματικού βάρους, αύξηση στα λιπίδια αίματος κτλ.), καλό είναι να μην «υποκύπτετε» συχνά στις πιέσεις των παιδιών. Επιτρέπετε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού όχι περισσότερο από μία φορά ανά δεκαπενθήμερο σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Ωστόσο, οι έφηβοι τείνουν να καταναλώνουν fast food περισσότερες φορές, καθώς το συνδέουν με τις εξόδους τους με συνομηλίκους. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλεύετε τους έφηβους να μην καταναλώνουν «γρήγορο φαγητό» περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης, είναι καλό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιλογές που θα κάνουν να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες σε θερμίδες και λιπαρά. Βασιστείτε στις παρακάτω προτάσεις που μπορεί να σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες:

• Αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα που απορροφούν αρκετό λάδι και αυξάνεται έτσι κατακόρυφα η θερμιδική τους αξία. Επίσης, τα έλαια που χρησιμοποιούνται κατά το τηγάνισμα σε εστιατόρια μπορεί πολλές φορές να είναι αμφιβόλου ποιότητας. Προτιμήστε λοιπόν ψητά εδέσματα, όταν αυτό είναι εφικτό.
• Μην παρασύρεστε από τις extra large μερίδες που πολλές φορές τα εστιατόρια παρέχουν σε δελεαστική τιμή. Μία τέτοια μερίδα μπορεί να έχει τη διπλάσια θερμιδική αξία και λιπαρά σε σχέση με την κανονική μερίδα.
• Αποφύγετε τα αναψυκτικά που πολλές φορές παρέχονται και δωρεάν ως προσφορά μαζί με συγκεκριμένα γεύματα. Τα αναψυκτικά μπορούν να φορτώσουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες και ζάχαρη.
• Προτιμήστε πάντα τις πιο light εκδοχές ενός εδέσματος. Αποφύγετε το γύρο και τις τηγανητές πατάτες στο σουβλάκι και επιλέγετε καλαμάκι κοτόπουλου, λαχανικά και αλάδωτη πίτα. Στην πίτσα προτιμήστε τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα και λαχανικά.
• Σε περίπτωση που επιλέξετε κάποια σαλάτα ως μία πιο ελαφριά επιλογή, προσέχετε πάντα το περιεχόμενό της, καθώς πολλές φορές μπορεί να σας «ξεγελάσει» και να περιέχει αρκετά περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από όσο φαντάζεστε. Επιλέξτε ως πηγή πρωτεΐνης βραστό ή ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, λαχανικά και προτιμήστε ως dressing το ελαιόλαδο, το ξύδι balsamico ή κάποια sauce με βάση το γιαούρτι. Η προσθήκη ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων μπορεί να αυξήσει αρκετά τη θερμιδική αξία μίας σαλάτας.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι ανάγκη να στερούμε εντελώς το «γρήγορο φαγητό» από τα παιδιά, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με φειδώ και οι επιλογές τους να είναι όσο γίνεται πιο υγιεινές.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved