Ιδέες για γλυκές λιχουδιές για παιδιά με αλλεργία στα γαλακτοκομικά! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά είναι μία διαταραχή που ταλαιπωρεί αρκετά νεογνά και σχετίζεται με αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, ενώ μπορεί να εμφανιστεί με αναπνευστικά (π.χ. δύσπνοια), γαστρεντερικά (π.χ. διάρροιες) αλλά και δερματικά (π.χ. κνίδωση) συμπτώματα.

Ιδέες για γλυκές λιχουδιές για παιδιά με αλλεργία στα γαλακτοκομικά! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Μάλιστα σε κάποια από τα νεογνά η αλλεργία στα γαλακτομικά θα επιμείνει και στην παιδική ηλικία. Όταν λοιπόν η διάγνωση είναι επιβεβαιωμένη από τον παιδίατρο, τότε η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα και οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι.

Ο μεγάλος μπελάς σαφώς είναι τα γλυκά! Τι γίνεται λοιπόν σε περίπτωση που το παιδί σας ζητά επίμονα γλυκά και λιχουδιές που ως επί το πλείστον περιέχουν γάλα και προϊόντα του; Δε χρειάζεται να στερείτε τα γλυκά από τα παιδιά, καθώς υπάρχουν αρκετές λιχουδιές που μπορείτε να ετοιμάσετε εσείς και να είναι ασφαλείς. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να καταναλώνουν γλυκά για περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες:
• Muffins με κακάο ή διάφορα φρούτα της αρεσκείας σας χωρίς γάλα και αυγό, αλλά με ελαιόλαδο και νερό. Είναι μια αρκετά καλή επιλογή που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά και ως κολατσιό μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
• Μπισκότα ή κουλουράκια με ελαιόλαδο και διάφορες γεύσεις όπως κανέλα, πορτοκάλι, λεμόνι κτλ. Μπορούν να γίνουν ανάρπαστα ακόμα και στους "μεγάλους" της οικογένειας μαζί με τον πρωινό καφέ.
• Σπιτικές μπάρες δημητριακών. Τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι πολλά όπως νιφάδες βρώμης, μέλι, ξηροί καρποί, φρούτα, κακάο. Είναι μία εξαιρετική λύση για γρήγορο και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο ή πριν τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών.
• Κέικ με ελαιόλαδο και μέλι αντί για ζάχαρη. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μπορείτε να προσθέσετε κακάο, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού και αποξηραμένα φρούτα. Τα αποξηραμένα φρούτα θα ενισχύσουν την θρεπτική αξία του κέικ.
• Μηλόπιτα ή λεμονόπιτα. Μία συνταγή που δεν περιέχει γάλα και αυγά και μπορείτε εύκολα να την προσφέρετε στο κυριακάτικο τραπέζι, χωρίς τα παιδιά να νιώσουν άσχημα που δεν θα μπορούν να δοκιμάσουν το γλυκό που καταναλώνουν οι υπόλοιποι.

Έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται να απαγορεύουμε στα παιδιά την κατανάλωση γλυκών σε περίπτωση που εμφανίζουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας ώστε να παρασκευάσουμε υγιεινά, ασφαλή και νόστιμα γλυκά!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved