Αυγό: Ένας διατροφικός «θησαυρός» για μικρούς και μεγάλους!

Το αυγό είναι μία τροφή που συγκεντρώνει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αν και από πολλούς καταναλωτές θεωρείται ως ένα βαθμό απογορευμένο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Ας δούμε όμως ποια είναι η θρεπτική του αξία.

Αυγό: Ένας διατροφικός «θησαυρός» για μικρούς και μεγάλους!

Το αυγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του. Ανάλογα με το μέγεθος του αυγού, η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 7 γραμμαρίων. Ακόμη, ένα αυγό περιέχει κατα μέσο όρο 4-5 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων μόνο το 1,5 γραμμάριο προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά («κακό λίπος»). Επίσης, ένα αυγό μας παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, D, E, B12, φυλλικού οξέος, χολίνης (απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου) και αντιοξειδωτικών συστατικών.

Σχετικά με τη χοληστερόλη, ένα αυγό θα μας δώσει περίπου 160-200mg χοληστερόλης, ενώ οι συστάσεις για τον υγιή πληθυσμό δεν ξεπερνούν τα 300mg ανά ημέρα. Έτσι λοιπόν για πολλά χρόνια το αυγό θεωρείτο ελαφρώς απαγορευτικό για άτομα με υψηλή χοληστερόλη και καρδιοπάθειες. Ωστόσο, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα ανέτρεψαν την πεποίθηση αυτή, καθώς η χοληστερόλη που παίρνουμε από τις τροφές έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Αυτό που επηρεάζει την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα περισσότερο είναι η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο λίπος των κρεάτων και των γαλακτοκομικών. Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση έως και ενός αυγού καθημερινά μπορεί να είναι ασφαλής, με το δεδομένο να προσέχουμε και την πρόσληψη χοληστερόλης από τις υπόλοιπες τροφές ώστε να μην ξεπερνούμε τα 300mg ημερησίως.

Το αυγό συνδέεται ακόμη με καλύτερη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς η κατανάλωσή του αποδίδει λίγες θερμίδες (60-75 kcal) και προκαλεί εύκολα κορεσμό. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην προστασία από την εμφάνιση καταρράκτη στα μάτια.
Συμπερασματικά, το αυγό είναι μία οικονομική και πολύ θρεπτική επιλογή για όλη την οικογένεια και μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας είτε ως μέρος του πρωινού αλλά και στο μεσημεριανό ή το δείπνο σας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved