Η σημασία της ενυδάτωσης για τα παιδιά. Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τα παιδιά και τους ενήλικες.

Η σημασία της ενυδάτωσης για τα παιδιά. Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ιδιαίτερα στα παιδιά, πέρα από τις υπόλοιπες λειτουργίες που επιτελεί (π.χ. συστατικό των κυττάρων και του αίματος, προστασία και μόνωση των εσωτερικών οργάνων, διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος), το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξή τους.

Η καλή ενυδάτωση των παιδιών εξαρτάται από την προσλαμβανόμενη και την αποβαλλόμενη ποσότητα υγρών από τον οργανισμό. Πέρα από το νερό που είναι η κύρια πηγή υγρών για το σώμα, τα παιδιά μπορούν να προσλάβουν υγρά από τους χυμούς, τα αφεψήματα, το γάλα και τις σούπες. Ακόμη, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές νερού. Από την άλλη, τα ούρα, τα κόπρανα, η αναπνοή, τα δάκρυα και ο ιδρώτας αποτελούν τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός αποβάλλει νερό. Όταν λοιπόν ένα παιδί προσλαμβάνει λιγότερη ποσότητα υγρών από αυτήν που αποβάλει, τότε κινδυνεύει από αφυδάτωση.

Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω της εντονότερης εφίδρωσης, λόγω της ζέστης και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας των παιδιών (π.χ. παιχνίδια σε εξωτερικούς θερμούς χώρους).
Τα παιδιά όμως ειδικά στις μικρές ηλικίες πιθανόν να μην μπορούν να αναγνωρίσουν ότι έχουν αφυδατωθεί και μπορεί να αγνοούν το αίσθημα της δίψας. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, όπως η ξηροστομία, η μικρή ή καθόλου παραγωγή δακρύων, η ξηροδερμία, η κόπωση, η ζαλάδα, η παραγωγή λίγων και σκούρων ούρων.

Για να προλάβετε την αφυδάτωση είναι απαραίτητο να δίνετε υγρά στα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν δεν εκφράζουν το αίσθημα της δίψας. Τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών χρειάζονται περίπου 1.3L υγρών καθημερινά, ενώ μεταξύ των 4 και 8 ετών χρειάζονται 1.7L. Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι ανάγκες ποικίλλουν μεταξύ 2-2.5L, ανάλογα με το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Δώστε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην ενυδάτωση των παιδιών για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved