«Πήρα 2-3 κιλά το Πάσχα. Τι να κάνω;», από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών είναι σύνηθες φαινόμενο μιας και τα οικογενειακά τραπέζια με πλήθος λαχταριστών εδεσμάτων είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης.

«Πήρα 2-3 κιλά το Πάσχα. Τι να κάνω;», από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε σε περίπτωση που πήρατε 2-3 κιλά, καθώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά εύκολα μέσα σε 1-2 εβδομάδες.
• Μην παραλείπετε γεύματα! Φροντίστε να έχετε τρία κυρίως και δύο μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα προκειμένου να μην πεινάτε και καταλήγετε στο τέλος να τρώτε περισσότερο.
• Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή σας. Αφιερώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά σε κάθε κυρίως γεύμα χωρίς να κάνετε παράλληλα κάποια άλλη δραστηριότητα.
• Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιό σας, καθώς μπορούν να σας χορτάσουν με λίγες θερμίδες.
• Αποφύγετε να τρώτε σε εστιατόρια καθώς τα γεύματά σας εκεί μπορούν να σας «φορτώσουν» με περιττές θερμίδες. Αν δεν μπορέσετε να το αποφύγετε προτιμήστε κάποιο ψητό άπαχο κρέας (π.χ. γαλοπούλα, κοτόπουλο) με λαχανικά.
• Αποφύγετε τα γλυκά και το αλκοόλ και περιοριστείτε στην κατανάλωσή τους μόνο μία φορά την εβδομάδα.
• Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό! Έχετε μαζί σας κάποιο μπουκαλάκι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το οποίο θα φροντίζετε να γεμίζετε τακτικά.
• Αν δεν ακολουθείτε ήδη κάποιο πρόγραμμα άσκησης, ξεκινήστε οπωσδήποτε! Το λιγότερο 40 λεπτά άσκησης καθημερινά, έστω και απλό περπάτημα, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως ευεργετικά τόσο για την απώλεια των περιττών κιλών όσο και για τη διατήρηση της ευεξίας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved